Site icon NewsIT

Εκλογές στη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ έδωσε συγχαρητήρια στον Κιρ Στάρμερ και «τελειώνει» από τους Συντηρητικούς

05.07.2024 | 07:26
Εκλογές στη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ έδωσε συγχαρητήρια στον Κιρ Στάρμερ και «τελειώνει» από τους Συντηρητικούς

Την νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Βρετανία αναγνώρισε ο Ρίσι Σούνακ και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε ότι «το κόμμα των Εργατικών κέρδισε τις εκλογές» συμπληρώνοντας ότι κάλεσε τον σερ Κιρ Στάρμερ προκειμένου να τους δώσει συγχαρητήρια για την νίκη του.

«Θα πάω τώρα στο Λονδίνο όπου θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα των εκλογών πριν να εγκαταλείψω τη θέση του πρωθυπουργού για την οποία έδωσα τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Πάντως κέρδισε τη βουλευτική έδρα του στη βόρεια Αγγλία, καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις ότι μπορεί να την έχανε.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν προς το παρόν για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version