Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Τόρις «καρατομούν» τον Ρίσι Σούνακ για τη χειρότερη ήττα στην ιστορία τους

Εκλογές στη Βρετανία: Οι Τόρις «καρατομούν» τον Ρίσι Σούνακ για τη χειρότερη ήττα στην ιστορία τους
ΦΩΤΟ Reuters

Υπ’ ατμόν ο Ρίσι Σούνακ μετά τη διαφαινόμενη συντριβή των Συντηρητικών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία

Το ενιαίο exit poll του BBC των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία δίνει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα και μόλις 131 για το Συντηρητικό του Ρίσι Σούνακ.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007 – 2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται με μία βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος!

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν προς το παρόν για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις