Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική αυτοδυναμία των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ δείχνει τo ενιαίο exit poll

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική αυτοδυναμία των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ δείχνει τo ενιαίο exit poll
ΦΩΤΟ Reuters

Ιστορικές για τη Βρετανία προαναγγέλλονται οι εκλογές της 4ης Ιουλίου, με την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών του Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς που γνωρίζουν μία καταστροφική ήττα.

Το ενιαίο exit poll του BBC των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία αναφέρει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα και μόλις 131 για το Συντηρητικό.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 10 το βράδυ της Πέμπτης (04.07.2024) τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς σήμερα (05.07.2024) το πρωί.

Το exitp poll έδειξε συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε νωρίτερα, ο συντηρητικός, απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ σήμερα Παρασκευή.

Είναι οι πρώτες γενικές εκλογές στη Βρετανία στις οποίες οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Και είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται Ιούλιο μήνα, από το μακρινό 1945.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να εκλέξουν 650 βουλευτές – τα κόμματα χρειάζονται τουλάχιστον 326 έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανήλθε περίπου στο 67%.

Η ώρα του Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες είχαν ανιχνεύσει ότι υπήρχε ένας εφησυχασμός στους πολίτες, ακριβώς επειδή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαρωτική νίκη των Εργατικών – κάποιοι ίσως να μην πήγαιναν καν να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

Τα στοιχεία που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις για άνοδο του κόμματος του Φάρατζ, του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να πάρει -με όλα τα κόμματα που έχει δημιουργήσει- ούτε μία έδρα, επιβεβαίωσε το exit poll, καθώς του δίνει 13.

Εκλογές Βρετανία: Exit poll, αποτελέσματα, ο νικητής στον Κάρολο

Το ενιαίο exit poll, που είχαν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News, δημοσιοποιήθηκε αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα φθάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο βασιλιάς Κάρολος ζητά από τον ηγέτη του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δείχνει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από οποιοδήποτε κόμμα στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με μία τελική προβολή εδρών του YouGov.

Η ανάλυση προέβλεπε ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν μέχρι και 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν μόλις 102. Δίνει στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις