Κόσμος

Εκλογές στην Ιταλία: Πρωθυπουργός η Τζόρτζια Μελόνι ακόμη και αν βγει δεύτερη – Ο εκλογικός νόμος και οι λεπτομέρειες

Πώς γίνεται η Τζόρτζια Μελόνι να θεωρείται η επικρατέστερη για πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά το πέρας των σημερινών (25.9.2022) εκλογών; Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2020 και ο συνδυασμός απλής αναλογικής και πλειοψηφικής απονομής εδρών έχει προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και οδήγησε σε συμμαχίες.

Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας οδήγησε τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες και έτσι στις σημερινές εκλογές, μπορεί οι πολίτες να ψηφίζουν το κόμμα της προτίμησής τους, όμως τελικά ψηφίζουν την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερή συμμαχία που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Το ακροδεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia» της Τζόρτζια Μελόνι, που ισχυρίζεται ότι δεν είναι φασιστικό αλλά πατριωτικό, συγκέντρωσε ποσοστό – μόλις 4% – στις εκλογές του 2018, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (όσες βγήκαν στη δημοσιότητα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς από εκεί και πέρα επικρατεί περίοδος «σιωπής») οι ακροδεξιοί συγκεντρώνουν ποσοστό 24,6 – 25,1% της πρόθεσης ψήφου, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα με 20,5% – 22,4%.

Αν το 25% ακούγεται λίγο, τότε έρχονται και τα ποσοστά των «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να… βάλουν το χεράκι τους και να εκτοξεύσουν το ποσοστό της Κεντροδεξιάς στο 48%, κατά 15% περισσότερο από τον αντίπαλο συνασπισμό της Κεντροαριστεράς.

Ο εκλογικός νόμος και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Σημειώνεται, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2018, ότι λίγο περισσότερο από το 1/3 των βουλευτών στη Γερουσία και στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας εκλέγονται με βάση το πλειοψηφικό σύστημα, με τους υπόλοιπους να επιλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση μέσω κομματικών καταλόγων.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 61-62%) των εδρών κατανέμεται με απλή αναλογική, αρκεί ένα κόμμα να έχει ξεπεράσει το όριο του 3%. Το υπόλοιπο (περίπου 37%) αφορά μονοεδρικές περιφέρειες και το μικρότερο ποσοστό θα καθοριστεί από τις ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Όμως, φέτος, μειώθηκαν οι έδρες τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στη Γερουσία, από 630 σε 400 και από 315 σε 200 αντίστοιχα. Άρα, σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται 2/3 ως όριο πλειοψηφίας για σχηματισμό κυβέρνησης, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα.

Μπορεί τα μαθηματικά να μην… βγαίνουν, για αυτό και το ενδιαφέρον στρέφεται στις μονοεδρικές περιφέρειες από τις οποίες η νίκη μπορεί να έρθει ακόμα και για μία ψήφο, καθώς χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αυτό το μικτό σύστημα δίνει σημαντικό μπόνους στον συνασπισμό με το ισχυρότερο προβάδισμα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, από το 2021 και μετά, οι Ιταλοί πολίτες ψηφίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους και όχι από το 25ο, άλλαξε δραστικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Φαβορί η Τζόρτζια Μελόνι ακόμα και αν εκλεγεί δεύτερη

Το μοναδικό… απρόοπτο που μπορεί να συμβεί είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε να στηρίξει τους Δημοκρατικούς του Ενρίκο Λέτα. Αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί και κατά συνέπεια η Κεντροδεξιά αναμένεται να θριαμβεύσει.

Μερικοί πιστεύουν ότι η Κεντροδεξιά μπορεί να διασφαλίσει ως και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών, δηλαδή περίπου 130 έδρες στη Βουλή και 65 στη Γερουσία. Άρα, ακόμα και αν οι Δημοκρατικοί κάνουν την ανατροπή και εκλεγούν πρώτοι, η Τζόρτζια Μελόνι θα μπορεί ακόμα να γίνει πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, από την απλή αναλογική τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν αναμένεται ότι θα έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 100 έδρες στη Βουλή και 50 στη Γερουσία. Αν, μάλιστα, σε αυτές προστεθούν σε εκείνες των μονοεδρικών περιφερειών, τότε η πλειοψηφία «κλειδώνει» και στα δύο σώματα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους – Όλες οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία
Μεταξύ των κρατουμένων που απελευθερώνονται είναι και ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πρώην επικεφαλής των Ταξιαρχιών αλ Άκσα
Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους – Όλες οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία