Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Εκλογές στην Τουρκία: Κόλαφος για Ερντογάν η εφημερίδα FAZ – «Ώρα να αποσυρθείς, καλή επιτυχία Κιλιτσντάρογλου»

Εκλογές στην Τουρκία: Κόλαφος για Ερντογάν η εφημερίδα FAZ – «Ώρα να αποσυρθείς, καλή επιτυχία Κιλιτσντάρογλου»

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι για τις εκλογές στην Τουρκία, στο οποίο έσταζε «χολή» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «μέλι» για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η FAZ τόνιζε ξεκάθαρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ήρθε «η ώρα να αποσυρθεί» και ευχόταν «καλή επιτυχία» στις εκλογές στον μεγάλο αντίπαλο του προέδρου της Τουρκίας στην μάχη της κάλπης στις 14 Μαΐου, τον ηγέτη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της DW.com.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ξεκίνησε το άρθρο της με ένα παραλληλισμό ανάμεσα στα χρόνια της διακυβέρνησης της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αυτά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναρωτώμενη τί προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμη ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας παραμένοντας στην εξουσία.

Σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για την μιζέρια στον ίδιο.

«Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν πλήξει την Τουρκία, αν και ως αναδυόμενη χώρα έχει δείξει πως είναι ανθεκτική. Η βιομηχανία, η ατμομηχανή της (εξαγωγικής) οικονομίας, λειτουργεί, ο τουρισμός έχει ανακάμψει. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες που είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα έπρεπε. Έχει αξιοποιήσει πολύ λίγο τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας με τον νεαρό πληθυσμό της. Η σκωπτική ιδέα της οικονομικής του θεωρίας ότι ο υψηλός πληθωρισμός καταπολεμάται με χαμηλά επιτόκια, πυροδοτεί την φωτιά της υποτίμησης, κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε εκατομμύρια οικογένειες», ανέφερε το άρθρο.

Και κατέληγε: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να συνεχίσει τις αποτυχημένες οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική του. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να ευχηθούμε στον αντίπαλό του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καλή επιτυχία. Τώρα ήρθε η ώρα να αποσυρθεί (σ.σ.: εννοεί τον Ερντογάν). Η Τουρκία χρειάζεται μια νέα αρχή».

«Προσπάθησε να εξισλαμίσει την Τουρκία»

Αφιερώματα στις τουρκικές εκλογές και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν κι άλλες γερμανικές εφημερίδες και σε όλα τα άρθρα υπήρχαν «καρφιά» για τον πρόεδρο της χώρας.

Η Süddeutsche Zeitung τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εξισλαμίσει την Τουρκία και να την βγάλει από την τροχιά του κοσμικού κράτους που την είχε βάλει ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο κόσμος αντιστάθηκε σε αυτό.

«Ο κόσμος είδε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν εξισλαμίζει τη χώρα. Ή μάλλον προσπάθησε, γιατί το μεγάλο σχέδιο εξισλαμισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε αντίσταση από την τουρκική κοινωνία».

«Άνδρας εναντίον του λαού του και του υπόλοιπου κόσμου»

Η εφημερίδα Die Welt παρουσίασε το βιογραφικό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι έκανε «ένα ταξίδι στο παρελθόν που δείχνει γιατί η Τουρκία και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μοιραία εκλογική αναμέτρηση».

Το γερμανικό έντυπο τόνιζε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε ενάντια στον λαό του και έκανε και αναφορά στο πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία το 2016.

«Ο Ερντογάν μεταμορφώθηκε τελικά σε έναν “άνδρα εναντίον του λαού του” με την μεγαλύτερη ρήξη που επήλθε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και ό,τι ακολούθησε μεταβάλλοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν “άνδρα εναντίον του υπόλοιπου κόσμου”».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις