Συνέχεια στον σάλο για το πλαστό (;) πτυχίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανήλθε με αφορμή τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, έδωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, τη Δευτέρα, όταν επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο, από όπου αποφοίτησε.
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, μοίρασε αντίγραφα του πτυχίου του, όπως ανέφερε η αριστερή εφημερίδα Birgün.
Η αποφοίτηση από πανεπιστήμιο βρίσκεται στο επίκεντρο των επερχόμενων εκλογών στις 24 Ιουνίου, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κανείς υποψήφιος για την προεδρία.
Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Προέδρου Ερντογάν, αποφοίτησε το 1981 από τη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, η Σχολή ιδρύθηκε το 1982.
Η αντιπαράθεση στην Τουρκία γύρω από το πανεπιστημιακό πτυχίο του Προέδρου Ερντογάν ξεκίνησε το 2014, όταν μετακόμισε στην προεδρία, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί καμία απόδειξη για το πανεπιστημιακό του δίπλωμα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία κατηγορούν τον Ερντογάν για το πτυχίο του, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.
Στις 17 Μαΐου, ο Σελαχάτιν Ντεμιρτάς, πρώην πρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Λαϊκού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP), αποκάλυψε τα περιουσιακά του στοιχεία, πειθαρχώντας στην πρόσκληση του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην Τουρκία, μαζί με μια φωτοτυπία του πανεπιστημιακού διπλώματος. Ο Ντεμιρτάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1998.
Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin adaylara yaptığı mal varlıklarını açıklama çağrısı bana da ulaştı. Mal varlığımı açıklıyorum:
300 bin TL değerinde bir konut.
55 bin TL değerinde, 2013 model bir otomobil.
Yüzlerce kitap, binlerce mektup.
Ve bir diploma 🙂 @TransparencyTR pic.twitter.com/WalsD5GBac— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) May 17, 2018
Τα “καρφιά” της Ακσενέρ
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στις αρχές Μαΐου, η υποψήφια του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, επέκρινε την εκπαιδευτική πολιτική του Ερντογάν. “Επιτίθεστε στην εκπαίδευση. Τι να κάνουμε, δεν έχετε δίπλωμα. Δεν είχατε ανώτατη εκπαίδευση. Αφήστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση», ανέφερε η Ακσενέρ, που είναι πτυχιούχος ιστορικός του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Στις 24 Μαΐου, ένα μικρό κόμμα της αριστεράς υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να αποκλειστεί από προεδρικός υποψήφιος, δεδομένου ότι, όπως υποτίθεται ότι δεν κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα.