Site icon NewsIT
07:50 | 13.12.19

Εκλογές Βρετανία: Και τώρα τι; Η επόμενη μέρα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Εκλογές Βρετανία: Και τώρα τι; Η επόμενη μέρα και οι κρίσιμες ημερομηνίες
Newsit Newsroom

Η μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Το Brexit θα γίνει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου.

Οι εκλογές στην Βρετανία έδωσαν στον Τζόνσον το ελεύθερο να κάνει επιτέλους πράξη το Brexit αλλά και να προχωρήσει όπως επιθυμεί τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η μεγάλη αυτή νίκη νοηματοδοτεί πλέον εντελώς διαφορετικά τις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες που έχει μπροστά της η Βρετανία.

Αυτές είναι λοιπόν οι επόμενες κινήσεις της νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης του Τζόνσον.

13 Δεκεμβρίου: μια νέα κυβέρνηση

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει κατ’ ευθείαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.

17 Δεκεμβρίου: νέα σύνοδος του κοινοβουλίου

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου.

Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι τις εκλογές, θα ανακοινώσει γρήγορα το νομοθετικό χρονοδιάγραμμά του με την ομιλία της βασίλισσας.

Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.

Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς βασιλικά διάσημα ούτε ιππικό.

31 Ιανουαρίου: Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον επικέντρωσε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία του στην υπόσχεση να αποχωρήσει επιτέλους το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο, είχε αποτύχει να υιοθετηθεί η συμφωνία διαζυγίου την οποία διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, καθώς δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κονοτήτων, που στο ζήτημα αυτό είναι τόσο διχασμένη όσο και η χώρα.

Καθώς τώρα φαίνεται πως θα αποκτήσει μια πλειοψηφία βουλευτών οι οποίοι έχουν όλοι δεσμευθεί να εγκρίνουν τον συμβιβασμό, θα μπορέσει, εφόσον επιβεβαιωθεί το έξιτ-πολ, να τους υποβάλει τη συμφωνία πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του κοινοβουλίου, ώστε το Brexit να μπορέσει να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από τρεις αναβολές.

click4more: “Πετάει” η στερλίνα μετά το θρίαμβο Τζόνσον!

Η λεπτομερής εξέταση του κειμένου δεν αναμένεται πάντως να αρχίσει παρά στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων και μετά στη Βουλή των Λόρδων, που αποτελείται από μη αιρετά μέλη. Για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία αποχώρησης προβλεπει τους όρους του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια ενός πολυτάραχου γάμου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον σεβασμό των οικονομικών δεσμεύσεων. Προβλέπει επίσης μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020 και διευθετεί το πρόβλημα του συνόρου ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ.

Το κείμενο συνοδεύεται από μια πολιτική δήλωση που καθορίζει το περίγραμμα της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

1η Ιουλίου: καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου

Το Brexit δεν θα αλλάξει τίποτε άμεσα λόγω της μεταβατικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται απ’ αυτούς, ώστε να αποφευχθεί μια βίαιη ρήξη.

Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει πως θα καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, η οποία είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όμως πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πολύ σφιχτό για να γίνει η διαπραγμάτευση μιας τέτοιας συμφωνίας και ακόμη περισσότερο για να επικυρωθεί η συμφωνία αυτή. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια, όμως το Λονδίνο οφείλει να το ζητήσει πριν από την 1η Ιουλίου 2020. Αν ο Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να το κάνει, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, μπορεί να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία, με εν δυνάμει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου

Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version