Κόσμος

Εκουαδόρ: Διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο – Μετέφερε την έδρα της κυβέρνησης ο Μορένο – video

Ξεφεύγει όσο πάει η κατάσταση στο Εκουαδόρ, με τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο να δίνει εντολή στις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και δημόσιοι θεσμοί και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

Όλα αυτά ενώ μαίνονται στο Εκουαδόρ οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της δανειακής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από τις 08:00 ως τις 17:00, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

Σε κατάσταση πολιορκίας το Κίτο

Το Κίτο βρισκόταν χθες σε κατάσταση πολιορκίας, με χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αυτόχθονες, να παραμένουν στους δρόμους και πολλούς να καταλαμβάνουν για λίγο το αυστηρά φρουρούμενο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, που ήταν άδειο εκείνη την ώρα, πριν απωθηθούν από την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών πυροδότησαν η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και άλλα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει ο Μορένο. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10.000 αυτόχθονες που έκαναν πορεία ως την πρωτεύουσα, σχεδίαζαν να κάνουν πορεία ως το κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης.

Ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνησή του στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο χθες. Διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένους 84 δρόμους σε 21 επαρχίες, σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo, ενώ αναφέρθηκαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Οι αρχές έκαναν λόγο για 570 συλλήψεις, αν και αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν στο μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.

Ηγέτες των αυτοχθόνων στο μεταξύ διέψευσαν τα δημοσιεύματα κατά οποία μέλη οργανώσεών τους προχώρησαν σε λεηλασίες και η ομοσπονδία CONAIE, η οποία εκπροσωπεί πολλές φυλές, τόνισε πως δεν θα επιτρέψει ο αγώνας της εναντίον της πολιτικής του ΔΝΤ στο Εκουαδόρ να «ποινικοποιηθεί».

Κατηγορεί… τον Μαδούρο

Τη Δευτέρα ο Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του και άλλοτε πολιτικό του μέντορα Ραφαέλ Κορέα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι απεργάστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Από το Βέλγιο όπου ζει, ο Κορέα με ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter διέψευσε ότι σχεδιάζει «πραξικόπημα» και κατηγόρησε με τη σειρά του τον Μορένο ότι επιβάλλει «δικτατορία» και επιδίδεται σε «βάρβαρη καταστολή» όσων εναντιώνονται στην πολιτική του.

Κυβερνήσεις στηρίζουν τον Κίτο

Την ίδια ώρα επτά κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής τόνισαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι απορρίπτουν κάθε απόπειρα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της περουβιανής διπλωματίας, πέραν της Λίμας, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης εξέφρασαν «τη σθεναρή υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Λενίν Μορένο» και «απέρριψαν κάθε ενέργεια με σκοπό την αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μας από πλευράς του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο».

Νωρίτερα χθες το Εκουαδόρ ζήτησε διεθνή μεσολάβηση, είτε του ΟΗΕ είτε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς η κατάσταση στη χώρα παρέμενε έκρυθμη έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων και επεισοδίων παρά το ότι ο πρόεδρος Μορένο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Πέμπτη. Η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να μετακινηθεί από το Κίτο στη Γουαγιακίλ, σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κόμβο.

Μαδούρο: Φταίει το ΔΝΤ, όχι εγώ

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια και διαβεβαίωσε πως το Καράκας δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων στον Ισημερινό, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και ξένους παράγοντες, ανάμεσά τους τον Μαδούρο, πως ενορχήστρωσαν εκστρατεία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Ευθύνες στον Μαδούρο επέρριψαν εξάλλου χθες επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Για τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας», αντέτεινε ο Μαδούρο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού, ιδίως της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων, μέτρου που εφαρμοζόταν για τέσσερις δεκαετίες, στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκεί σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από το ΔΝΤ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα