Κόσμος

Εκρηκτική κατάσταση – Πέταξαν μολότοφ και “μπούκαραν” στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη – ΒΙΝΤΕΟ

Ιρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και εξέφρασαν την οργή τους για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. Βίντεο δείχνει να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο της πρεσβείας και στη συνέχεια να εισβάλουν σε αυτό με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Την ίδια στιγμή, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν ότι η δυναστεία αλ-Σαούντ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ. Την ανησυχία τους εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

“Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν και ο Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Ιρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και εξέφρασαν την οργή τους για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου. Βίντεο δείχνει να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο της πρεσβείας και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο ισόγειο του κτιρίου με άγριες διαθέσεις και η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

Ιρανοί ιερωμένοι, αξιωματούχοι, σπουδαστές επιτέθηκαν στη σουνιτική Σαουδική Αραβία για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, που καταδικάζει οριστικά όποια ελπίδα είχε διαφανεί για προσέγγιση ανάμεσα στις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή.

Το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την υπερσυντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Εικόνα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώνει τη φιγούρα ενός σαουδάραβα δήμιου με την εικόνα του περιώνυμου δήμιου του Ισλαμικού Κράτους “Jihadi John” κάτω από τον τίτλο “Υπάρχουν διαφορές;”.

Και όμως, στο τέλος του 2014, το γεγονός ότι η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν βρέθηκαν από κοινού αντιμέτωπα με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους είχε αφήσει να διαφανεί ότι οι δύο αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις κινούνται προς μία δοκιμαστική προσέγγιση.
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ωστόσο, διέψευσαν αυτήν την υπόθεση.
Οι δύο χώρες , που ήδη υποστήριζαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη συριακή σύρραξη, ήρθαν στο μεταξύ αντιμέτωπες στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου η Τεράνη υποστηρίζει τη σιιτική ανταρτική οργάνωση των Χούτι που ανέντρεψε τη σουνιτική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Ριάντ.

Η διεθνής συμφωνία του Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, και στην οποία αντιτάχθηκε η Σαουδική Αραβία ζητώντας από τις ΗΠΑ να την μπλοκάρουν, έφερε στην επιφάνεια και τον οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.
Η συμφωνία και η άρση των διεθνών κυρώσεων που τη συνοδεύει, ανοίγει για το Ιράν τις βάνες εξαγωγής πετρελαίου, την ώρα που οι χώρες του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζουν το κατρακύλισμα των τιμών του πετρελαίου.

Ακόμη και η τραγωδία κατά το προσκύνημα στη Μέκκα τον Σεπτέμβριο, με τους εκατοντάδες ιρανούς προσκυνητές νεκρούς κατά το ποδοπάτημα, τροφοδότησε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μόλις τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος το ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσάρι δήλωσε ότι υπήρχαν διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ επί σειράς θεμάτων.

Ομως, αμέσως μετά την σημερινή εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και δεκάδες μέλη της αλ Κάιντα, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ιρανική τηλεόραση είπε: “Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει τρομοκράτες και εξτρεμιστές τακφίρι (ακραίους σουνίτες), ενώ εκτελεί και καταστέλλει τους επικριτές της στο εσωτερικό της χώρας”.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ από τις αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο από την εκτέλεση, απαρίθμησαν σειρές σαουδαραβικών άδικων ενεργειών και απέτισαν φόρο τιμής στον Νιμρ αλ-Νιμρ μέσα από στίχους ποιημάτων, μερικά από τα οποία απευθύνονταν και στον βασιλιά της σαουδικής αραβίας Σαλμάν.
“Και αν τον εκτελέσεις , ο Νιμρ δεν θα πεθάνει ποτέ, Σαλμάν…οι μάρτυρες είναι ζωντανοί και ευλογημένοι, όπως είπε ο Κύριος στο Κοράνι”, είναι η εισαγωγή ενός ποιήματος στα φαρσί που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πολλοί στο Ιράν κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι τροφοδοτεί τον τακφιρισμό, μία ακραία σουνιτική ιδεολογία που έχει υιοθετηθεί από οργανώσεις όπως το ισλαμικό κράτος και θεωρεί τον σιισμό και άλλα ρεύματα του ισλάμ ως αιρέσεις.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο οίκος των αλ Σαούντ είναι η πηγή του τακφιρισμού στον κόσμο”, δήλωσε ο αγιατολάχ Νάσερ Μακάρεμ-Σιράζι, ένας από τους υψηλά ιστάμενους ιερωμένους του Ιράν. 

“Καμπανάκι” των ΗΠΑ

Η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ απειλεί “να εντείνει τις διακοινοτικές εντάσεις σε μία στιγμή που είναι επείγων ο κατευνασμός τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , όπου εκφράζει “βαθιά ανησυχία” για την εκτέλεση αυτή που προκάλεσε τον αποτροπιασμό του σιιτικού κόσμου και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής “να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων”.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής του και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο στις 23 Μαρτίου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία. Η ανακοίνωση του Καρδινάλιου Φάρελ για τον θάνατό του. Δείτε Live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πάπας Φραγκίσκος 11