Site icon NewsIT

Έξαλλη η Μέρκελ με τον Κάμερον: Μη μ’ απειλείς εμένα για τον Γιούνκερ!

11.06.2014 | 15:24
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Άγριος καυγάς ξέσπασε ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης με αφορμή, ξανά, το αν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας διεμήνυσε στον Βρετανό πρωθυπουργό να μην την απειλεί με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να κάνουν πρόεδρο της Κομισιόν τον Γιούνκερ, γράφει η Telegraph.

Ο Κάμερον δεν δίστασε να απειλήσει με αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2017 όταν θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση και αυτό δεν άρεσε καθόλου στη Μέρκελ

«Ήμουν σαφής όταν είπα πως υποστηρίζων τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά όταν έκανα τη δήλωση στη Γερμανία, επεσήμανα επίσης ότι ενεργούμε με ευρωπαϊκό πνεύμα. Πάντα αυτό κάνουμε. Αλλιώς δε μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό. Οι απειλές δεν είναι μέρος του πνεύματος αυτού, δεν είναι αυτός ο τρόπος που συνήθως λειτουργούμε», φέρεται να είπε η Μέρκελ σύμφωνα με την Telegraph.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκαθάρισε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές και άρα ο επικεφαλής του συνδυασμού του έχει προβάδισμα για να διαδεχτεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βρετανία έθεσε βέτο, θεωρώντας αναχρονιστικό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στη Μέρκελ πως αν οι «κραυγές» του για μεταρρυθμίσεις δεν εισακουστούν τότε εκείνος θα είναι αβοήθητος και ανήμπορος ενόψει του δημοψηφίσματος του 2017. Όπως επισημαίνει η Telegraph, ο Κάμερον πιστεύει πως η τοποθέτηση Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν θα κάνει βλάψει την προσπάθειά του να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη πως η χώρα πρέπει να μείνει μέλος της Ε.Ε.

Πηγές κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό, συνεχίζει η Telegraph, τόνισε πως η Μέρκελ προσωπικά έχει αμφιβολίες για τον Γιούνκερ αλλά δεν μπορεί παρά να τον στηρίζει δημόσια εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Κάμερον διεμήνυσε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει στο να μεταρρυθμιστεί, το πιο πιθανό είναι πως η Βρετανία θα φύγει από την Ένωση.

«Έχω μια πολύ απλή προσέγγιση, η οποία είναι πως θέλω η Βρετανία να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε. Aυτό νομίζω πως είναι το καλύτερο για τη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη. Η απόφαση για το αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρώπη θα παρθεί από τον βρετανικό λαό σε δημοψήφισμα στο τέλος του 2017. Προφανώς η προσέγγιση της Ευρώπης από τώρα μέχρι τότε, θα είναι πολύ σημαντική», είπε ο Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης κατά του να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς θεωρεί πως αυτό είναι δουλειά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύμνοι της Χίλαρι για τη Μέρκελ: “Αυτή θα φτάσει ψηλά” είχε πει το 1994

Σουηδία: Μίνι Σύνοδος με Μέρκελ και 3 ηγέτες που εναντιώνονται στον Γιούνκερ – Τον αμφισβητεί και ο Σουηδός πρωθυπουργός

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τη ψυχή της Ευρώπης»

Μυστήριο γύρω από τη συνάντηση Μέρκελ – Κάμερον για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Μέρκελ: Πιέζουμε για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Γιούνκερ

Βερολίνο: Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ, όχι Λανγκάρντ

Γερμανός τηλεφώνησε στη Μέρκελ για βοήθεια στο «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος»! (βίντεο)

Η Μέρκελ θέλει τη Βρετανία στην ΕΕ – Θα συνεχίσει να στηρίζει τον Γιούνκερ;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version