"Απεχθή και προσβλητικό" χαρακτήρισαν μέλη της οικογένειας της Αρίθα Φράνκλιν τον λόγο που εκφώνησε ο πάστορας στην κηδεία της "βασίλισσας της σόουλ", στο Ντιτρόιτ.
Ο αιδεσιμότατος Τζάσπερ Ουίλιαμς ο νεότερος, πάστορας της «Εκκλησίας Βαπτιστών του Σάλεμ» στην Ατλάντα, ο οποίος επιλέχθηκε λόγω των επικήδειων λόγων που είχε εκφωνήσει κατά το παρελθόν για μέλη της οικογένειας Φράνκλιν, πέρασε όλη την ώρα στο βήμα αναπτύσσοντας κοινωνικά θέματα τα οποία, όπως είπε, είναι καθοριστικά για την κοινότητα των μαύρων.
Ο Ουίλιαμς χρησιμοποίησε το “βήμα αυτό για να προωθήσει την αρνητική ατζέντα του, με την οποία δεν συμφωνεί” η οικογένεια Φράνκλιν, δήλωσαν μέλη της οικογένειας. “Θεωρούμε ότι τα σχόλια που έκανε ήταν προσβλητικά και απεχθή. Ο αιδεσιμότατος Τζάσπερ Ουίλιαμς πέρασε περισσότερα από 50 λεπτά μιλώντας και σε καμιά στιγμή δεν μίλησε όπως αρμόζει για τη θανούσα”.
Οικογένεια, φίλοι και θαυμαστές της Φράνκλιν την αποχαιρέτισαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας τελετής οκτώ ωρών στην οποία ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών έπλεξαν το εγκώμιο της εκλιπούσας, ενώ συγκινητικές ήταν οι ερμηνείες τραγουδιών από την Αριάνα Γκράντε, την Τζένιφερ Χάντσον και την Γκλάντις Νάιτ.
Τι είπε ο πάστορας
Ο αιδεσιμότατος Ουίλιαμς είπε στις δηλώσεις του ότι οι μαύρες άγαμες μητέρες που είναι μόνες δεν μπορούν να μεγαλώνουν μαύρους γιους για να γίνουν άνδρες και ότι οι ζωές των μαύρων δεν μετράνε “έως ότου οι μαύροι αρχίσουν να σέβονται τις ζωές των μαύρων και να σταματήσουν να αυτοκτονούν”.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των λεγόμενών του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή. “Ο σεβασμός προς τον διπλανό μας είναι το κλειδί για να αλλάξουμε τον δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε ως φυλή”, είπε.
Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε στο Ντιτρόιτ στις 16 Αυγούστου από καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 76 ετών. Η πόλη αντιμετώπισε τον θάνατό της ως το τέλος μιας βασιλείας εκθέτοντας τη σορό της σε λαϊκό προσκύνημα και την αποχαιρέτισε με τιμές αναγνωρίζοντάς την ως ένα σύμβολο της χώρας.