Κόσμος

Έξαλλος ο Κουρτς με τη σύλληψη Αυστριακού δημοσιογράφου στην Τουρκία

Να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες ή να απελευθερώσει άμεσα τον Αυστριακό δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη χθες στην 'Αγκυρα ως ύποπτος για τρομοκρατία, ζητά από την Τουρκία, με δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρει γιατί κατηγορείται ο δημοσιογράφος και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ακολουθήσει η “άμεση απελευθέρωσή” του, τόνισε ο καγκελάριος, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος – με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Από την πλευρά της, η προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, διαβεβαίωσε για την παροχή προξενικής συνδρομής προς τον συλληφθέντα Αυστριακό, ο οποίος συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το αριστερό περιοδικό Re:volt και παράλληλα σπουδάζει στην ‘Αγκυρα, ενώ, όπως σημείωσε η ίδια, μιλά άπταιστα τουρκικά και έχει Τούρκο συνήγορο ο οποίος, μόλις καταστεί δυνατό, πρόκειται να τον επισκεφθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής πρεσβείας στην ‘Αγκυρα.

Η Κάριν Κνάισλ υπολογίζει πως το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος θα προσαχθεί ενώπιον του ανακριτή και κατόπιν θα αποφασιστεί εάν θα του απευθυνθεί κατηγορία. Όπως τόνισε η ίδια, “η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδη δικαιώματα, είναι πυλώνες της διεθνούς τάξης”.

Κατά την άποψή της, η υπόθεση δεν επιβαρύνει τις σχέσεις της Αυστρίας με την Τουρκία, καθώς, όπως σημείωσε, “προξενικές περιπτώσεις έχουμε σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής”.

Οι επιφυλακτικές έως αρνητικές τοποθετήσεις της Βιέννης απέναντι στην ‘Αγκυρα, τόσο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 όσο και μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περυσινού Απριλίου, όπως επίσης η αυστριακή απαίτηση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε ιδιαίτερη ένταση τις διμερείς αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρήθηκε τόσο κατά τις συνομιλίες που είχε τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η νέα υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, με τον Τούρκο ομόλογό της, όσο και κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης με τον ερχομό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχές Μαρτίου στη Βιέννη, κατά την οποία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ζητήσει να υπάρχει ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η ‘Αγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία “ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη” αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία.

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί πάγια απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, τόσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Αυστριακού καγκελαρίου τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στο παρελθόν από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, τασσόμενος ο ίδιος υπέρ μίας “συνεργασίας με την Τουρκία”, αλλά εναντίον μίας ένταξης της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα