Site icon NewsIT

Εξαρθρώθηκε δίκτυο ηλεκτρονικού εγκλήματος

03.03.2010 | 17:05
Εξαρθρώθηκε δίκτυο ηλεκτρονικού εγκλήματος

Διεθνές δίκτυο πειρατικών ηλεκτρονικών υπολογιστών εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία σε συνεργασία με το FBI. Τρεις Ισπανοί συνελήφθησαν, ακόμη ένα άτομο αναζητείται.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές πρόκειται για το πιο σημαντικό πειρατικό δίκτυο, που περιελάμβανε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκτός από τους τρεις συλληφθέντες, στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και ένα άτομο από τη Βενεζουέλα.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές «ζόμπι», που προέρχονταν από περισσότερες από 190 χώρες, βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των εγκληματιών που είχαν δημιουργήσει πειρατικό το δίκτυο και μπορούσαν να αποσπούν προσωπικά δεδομένα, κυρίως τραπεζικών λογαριασμών, από τους ιδιοκτήτες τους, ή ακόμα να στέλνουν spam και να επιτίθενται με ιούς εναντίον ιστότοπων. Πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιδιωτών, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών. 

«Πρόκειται για το πιο σημαντικό δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών «ζόμπι» που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Μπεροκάλ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας ηλεκτρονικών εγκλημάτων της ισπανικής πολιτοφυλακής. 

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του εγκεφάλου του δικτύου, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο στη χώρα των Βάσκων, η ισπανική πολιτοφυλακή βρήκε τις προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 800.000 χρηστών. «Με αυτό το δίκτυο και με βάση τον αριθμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν «μολυνθεί», θα μπορούσε να οργανωθεί μία σημαντική κυβερνοεπίθεση», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Το δίκτυο, με την ονομασία Mariposa (πεταλούδα), εντοπίστηκε το Μάιο του 2009 από τους τεχνικούς της καναδικής επιχείρησης Defence Intelligence.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version