Site icon NewsIT

Εξελίξεις με Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ στα ενεργειακά

06.07.2014 | 10:05
Εξελίξεις με Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ στα ενεργειακά

Με τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στις οποίες σημειώνεται διάχυση της κρίσης από την φιλορωσική Συρία του Άσαντ και στο γειτονικό φιλοαμερικανικό Ιράκ με τους Τζιχαντιστές να δρουν ανεξέλεγκτοι πλέον οι υπολογισμοί των περιφερειακών δυνάμεων, όπως το Ισραήλ, αλλάζουν συνεχώς ακόμα και στο ενεργειακό επίπεδο.

Με την Αίγυπτο να σταθεροποιείται υπό ένα νέο αντι-ισλαμιστικό και κοσμικό στρατιωτικό καθεστώς το Ισραήλ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσής του, προχωρώντας όπως όλα δείχνουν σε μια άμεση συνεργασία με τα 2 ημιανενεργά τερματικά που διαθέτει η χώρα του Νείλου.

Αυτή η εξέλιξη αρχικά τρόμαξε κάποιους κύκλους στην Κύπρο, ωστόσο σε μια δεύτερη ανάγνωση ενδεχομένως η τόσο πολυπόθητη περφερειακή συνεργασία, ειδικά με το Ισραήλ, να περνά και μέσω Αιγύπτου εν τέλει.

Όπως αναφέρεται θα χρειαστεί μοναχά ένας υποθαλάσσιος χαμηλού κόστους αγωγός περίπου 180 χλμ από την Κύπρο και το οικόπεδο 12 μέχρι το τερματικό υγροποίησης στην Νταμιέτα της Αιγύπτου, με το κόστος να περιορίζεται στο 5% της επένδυσης που απαιτείται για να καταστεί λειτουργικό το τερματικό του Βασιλικού.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version