Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν εγκληματολόγοι, οι οποίοι εξέτασαν 48 διαφορετικές περιπτώσεις από το 2008 μέχρι το 2013, οι έξι τύποι είναι οι εξής:
– Ο πιο συνηθισμένος, με τις περιπτώσεις να φτάνουν το 27% όλων των δολοφονιών μέσω facebook, είναι ο δράστης που συλλέγει τις πληροφορίες για το θύμα του εκεί και στη συνέχεια τις αξιοποιεί.
– Το δεύτερο πιο συχνό προφίλ με περιπτώσεις στο 22,9%, είναι του δολοφόνου που χρησιμοποιεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώσει τα σχέδια ή τις αποτρόπαιες πράξεις του.
Σε αυτό το σενάριο, ο εγκληματολόγος φέρνει ως παράδειγμα έναν άνδρα από το Κολοράντο, ο οποίος είχε απαγάγει τη δίχρονη κόρη του από την πρώην γυναίκα του, πυροβόλησε θανάσιμα το κοριτσάκι και μετά αυτοκτόνησε. Όλα αυτά, αφού προηγουμένως είχε γράψει στο status του: “Σου είπα ότι δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς εσένα, νόμιζες ότι αστειευόμουν. Τώρα εγώ και η Μία είμαστε μακριά σου, σκύλα”.
– Ο “ανταγωνιστής” δολοφόνος εμπλέκεται στο 16,7% των περιπτώσεων, κατά τις οποίες υπήρξαν online αντιπαλότητες που κατέληξαν σε ραντεβού θανάτου.
– Ο δολοφόνος που χρησιμοποιεί το facebook για να πραγματοποιήσει ή να βιώσει μία φαντασίωση.
– Ο δολοφόνος “αρπακτικό” που δελεάζει τα θύματά του με ένα ψεύτικο προφίλ.
– Ο δολοφόνος “απατεώνας” που παρουσιάζεται με ψεύτικο προφίλ, ως γνωστός του θύματος για να πάρει περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT