Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο “H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα” σημειώνει: Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.
Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ στο Deutschlandfunk (Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο / DLF) σημειώνεται ότι “H Aθήνα επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές” και ότι “Ο υπουργός Οικoνομικών Β. Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τον τίτλο “Επιτυχία για τον Αλ. Τσίπρα η έξοδος στις αγορές” δίνει η Ντόιτσε Βέλε σε μια πρώτη ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου μετά τη σημερινή έξοδο της Αθήνας στις αγορές.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της.
Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων International Financing Review, που ανήκει στο Reuters, η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει 3 δισεκ. Η ζήτηση των 6,5 δισεκ. ξεπέρασε ωστόσο κατά πολύ την προσφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά.
Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι της χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει παράλληλα στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).
Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
«Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014. Τσίπρας: “τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον”», τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, με αναφορά στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014».
Η La Repubblica αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «οι επενδυτές εκτίμησαν την φερεγγυότητα μας» και πως «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και να εργασθούμε σκληρά για να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης σε ένα χρόνο».
Η εφημερίδα της Ρώμης δημοσιεύει, επίσης, την δήλωση του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά η απόφαση για τους όρους και το βάρος τους μπορεί να ληφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».
Παράλληλα, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, γράφει ότι «το επιτόκιο που επετεύχθη επέτρεψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στον δρόμο της επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα, μετά από επτά χρόνια κρίσης, τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης και ένα μπρα ντε φερ, τον Ιούλιο του 2015, κατά το οποίο η χώρα βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο από το Ευρώ».
Η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει πως η ελάφρυνση του χρέους μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά, από την στιγμή που η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές με μια απόδοση που μπορεί να θεωρηθεί εντός λογικών ορίων. Τέλος, η «Sole» δημοσιεύει απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «διαπιστώνουμε μια θεαματική βελτίωση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει, βαθμιαία, στις αγορές».
«Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», με μεσότιτλο «ένα θετικό σημάδι για την κυβέρνηση Τσίπρα», μετά τη σημερινή επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς και η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια.
Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές, επισημαίνεται.
Το τοκομερίδιο της νέας έκδοσης αγγίζει με τη σειρά του το 4,375% και τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται ανάμεσα στη νέα έκδοση και τις ανταλλαγές, σύμφωνα με τον F. Gabizon της HSBC, σημειώνεται.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινοπρακτικής αναδοχής (μέσω βιβλίων προσφορών), συμπληρώνεται και υπογραμμίζεται πως σε αντίθεση με την κλασική δημοπρασία τίτλων Δημοσίου, το κοινοπρακτικό δάνειο είναι πιο ευέλικτο και συνίσταται στην ανάθεση της διαδικασίας σε πολλές τράπεζες σε σύνδεση με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα εκδιδόμενα ομόλογα.
Εκτός από την HSBC, οι BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και Goldman Sachs συμμετείχαν στη διαδικασία, συμπληρώνεται και τονίζεται πως το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.
«Για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας στην αρχή του 2015, η κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε τη δοκιμασία της επιδιωκόμενης επιστροφής στην ελεύθερη αγορά κεφαλαίου, αντλώντας συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ομολόγων», τονίζεται στα αποψινά ωριαία δελτία ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας.
Στη σχετική είδηση επισημαίνεται πως η Αθήνα στόχευε αρχικά ανάμεσα σε τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές υπερέβησαν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 4,625% με το κουπόνι να βρίσκεται στο 4,375% – ενώ την τελευταία φορά το 2014, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα ομόλογο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,95%.
«Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι “ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του τέλους της δυσάρεστης περιπέτειας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης”, τόνισε σε δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση ο Αλέξης Τσίπρας», αναφέρεται στα αποψινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας.
«Η Ελλάδα επέστρεψε επιτυχώς με ένα πενταετές ομόλογο στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει στον τίτλο αποψινού σχετικού δημοσιεύματός της στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Kleine Zeitung. Στο δημοσίευμα παρατίθεται η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, για «εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ο οποίος διαπιστώνει πως από την τελευταία επίσκεψή του τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν «πολλές και πολύ θετικές εξελίξεις».
Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάνει λόγο για «σημείο καμπής» και για ύψιστη ανάγκη να κλείσει το κεφάλαιο της σκληρής πολιτικής της λιτότητας, που απαίτησε τόσες πολλές θυσίες από τους Έλληνες, ενώ, όπως σημείωσε, απομένουν πολλά να γίνουν για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle, Reuters, dpa