Αν κάτι τέτοιο ισχύει θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος διαστρικός «επισκέπτης» παρατηρείται από τη Γη. Το αντικείμενο από άλλο ηλιακό σύστημα “ονομάστηκε” A/2017 U1.
Ο… “επισκέπτης” από άλλο ηλιακό σύστημα
Μέχρι στιγμής, το μυστηριώδες αντικείμενο είναι γνωστό μέχρι στιγμής ως A/2017 U1. Ανακαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες, από έναν ερευνητή που χρησιμοποίησε ένα εξελιγμένο τηλεσκοπικό σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, το οποίο ερευνά διαρκώς το διάστημα για τέτοιου είδους φαινόμενα.
«Περιμέναμε αυτή τη μέρα εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αεροναυτικής και Διαστημικής Διοίκησης για μελέτες αντικειμένων κοντά στη Γη, στο Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Αστεροειδής ή… κομήτης, ιδού η πορεία του
Με μεγάλη ταχύτητα
Το αντικείμενο έχει διάμετρο 400 μέτρα. Αμέσως ξεχώρισε για τους ερευνητές προερχόμενο από την κατεύθυνση του αστερισμού Λύρα, σχεδόν ακριβώς πάνω από το ελλειπτικό επίπεδο όπου οι πλανήτες και οι άλλοι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.
Πέρασε ακριβώς δίπλα από την τροχιά του Ερμή στις 2 Σεπτεμβρίου, πριν αναγκαστεί να κάνει μία μεγάλη στροφή κάτω από το ηλιακό μας σύστημα, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ήλιου. Η κοντινότερη απόσταση που είχε από τη Γη ποτέ, ήταν στις 14 Οκτωβρίου, όταν βρισκόταν 15 εκατομμύρια μίλια μακριά.
«Πηγαίνει πολύ γρήγορα και διαγράφει τέτοια πορεία που μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι αυτό το αντικείμενο κινείται για να βγει εκτός του ηλιακού μας συστήματος και να μην επιστρέψει», δήλωσε ο Ντάβιντε Φαρνότσια από τη NASA.
Οι αστρονόμοι παρακολουθούν το A/2017 U1 με τηλεσκόπια. Ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που καταγράφουν για να επιβεβαιώσουν την προέλευση του αντικειμένου. Αλλά και να μάθουν ό,τι μπορούν για τη σύνθεσή του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ