Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και να μην φαίνεται διέξοδος στην κρίση των σχέσεων της ΕΕ με την Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Το ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού στην αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ουκρανία και την Ρωσία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Στην πρόσκλησή του στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Μισέλ αναφέρει: Οι επιθετικές κινήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να ορίσουμε από κοινού την συλλογική μας προσέγγιση και τις δράσεις μας. Για τον λόγο αυτό σας καλώ για ένα έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου το οποίο θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες στις 8 το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδος).
Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι:
πως θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια τάξη
πως θα χειριστούμε την Ρωσία και θα την καταστήσουμε υπόλογη για τις πράξεις της
πως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της
The use of force and coercion to change borders has no place in the 21st century.
— António Costa (@eucopresident) February 23, 2022
I am calling a special European Council tomorrow in Brussels to discuss the latest developments related to #Ukraine and Russia #EUCO https://t.co/WAfF9n4yix
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα σήμερα τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν για την Ρωσία.
Όπως αναφέρεται: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα πακέτο μέτρων σε απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες αλλά και να στείλει στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές.
Το πακέτο των κυρώσεων που αποφασίστηκε σήμερα περιλαμβάνει τους εξής:
Και τα 351 μέλη της ρωσικής Βουλής που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
27 πρόσωπα και οντότητες υψηλού κύρους που θεωρείται ότι έχουν παίξει ρόλο στην κρίση με την Ουκρανία. Πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και ολιγάρχες.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις χώρες μέλη της ΕΕ.