Παρασκευή, 15 Νοε.
17oC Αθήνα

Εκτέλεσαν γυναίκα όμηρο οι τζιχαντιστές – Το μοιραίο τελεσίγραφο

Εκτέλεσαν γυναίκα όμηρο οι τζιχαντιστές – Το μοιραίο τελεσίγραφο

Μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, όμηρος της Μπόκο Χαράμ, εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Νιγηρία, έναν μήνα αφότου μια μαία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που επίσης είχε απαχθεί, δολοφονήθηκε από την οργάνωση, γνωστοποίησε η νιγηριανή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Πληροφοριών Λάι Μοχάμεντ, ο οποίος δεν δημοσιοποίησε την ταυτότητα του θύματος, χαρακτήρισε τη δολοφονία «σκαιή, απάνθρωπη και βλάσφημη» και απαίτησε να αφεθούν ελεύθερες δύο άλλες γυναίκες — μια εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση και μια δεκαπεντάχρονη μαθήτρια — που είχαν απαχθεί μαζί με το θύμα από τους τζιχαντιστές.

Τρεις εργαζόμενες σε οργανώσεις αρωγής απήχθησαν την 1η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εφόδου των τζιχαντιστών στην πόλη Ραν, στο απώτατο άκρο της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Άλλα τρία στελέχη οργανώσεων αρωγής καθώς και οκτώ άνδρες του στρατού της Νιγηρίας είχαν σκοτωθεί σε εκείνη την επίθεση.

Δύο από τις γυναίκες που απήχθησαν, η Χάουα Λιμάν και η Σαϊφούρα Χόρσα, εργάζονταν για τη ΔΕΕΣ, ενώ η τρίτη, η Άλις Λόξα, εργαζόταν για το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η Χάουα Λιμάν (Reuters)

Η ΔΕΕΣ είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι περιήλθε στην κατοχή της βίντεο που κατέγραφε την εκτέλεση της Χόρσα, μιας από τις τρεις ομήρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους της Δυτικής Αφρικής (ΙΚΔΑ), μιας φράξιας της Μπόκο Χαράμ η οποία ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το ΙΚΔΑ απειλούσε στο βίντεο ότι θα εκτελέσει και τις άλλες δύο ομήρους εάν μια σειρά απαιτήσεών του δεν ικανοποιούνταν, καθώς και τη Λία Σαρίμπου, μια μαθήτρια δεκαπέντε ετών που απήχθη από την Μπόκο Χαράμ, μαζί με πάνω από εκατό συμμαθήτριές της, σε ένα σχολείο στο Ντάπτσι (Πολιτεία Γιόμπε, βορειοανατολικά) τον Φεβρουάριο.

Η ΔΕΕΣ απηύθυνε την Κυριακή έκκληση στις αρχές της Νιγηρίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, καθώς η προθεσμία που είχαν δώσει οι τζιχαντιστές έφτανε στη λήξη της. Η ΔΕΕΣ ζήτησε παράλληλα από το ΙΚΔΑ να δείξει «ευσπλαχνία» προς τις εργαζόμενες αυτές, που «δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να βοηθούν τους κατοίκους της βορειοανατολικής Νιγηρίας».

Ο υπουργός Πληροφοριών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μετά την απαγωγή των νεαρών γυναικών άφηνε πάντα την πόρτα ανοικτή για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

«Σε όλες τις διαπραγματεύσεις, ενεργήσαμε έχοντας κατά νου το συμφέρον των νεαρών γυναικών και της χώρας συνολικά», ανέφερε. «Παραμένουμε διατεθειμένοι να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις και να εργαστούμε για την απελευθέρωση των αθώων γυναικών που συνεχίζουν να κρατούνται από τους απαγωγείς τους», πρόσθεσε.

Με ομηρίες παίρνουν χρήμα οι τζιχαντιστές

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην Μπόκο Χαράμ και τον νιγηριανό στρατό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 27.000 ανθρώπους από το 2009 και ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι τζιχαντιστές προχωρούν σε απαγωγές για να εξασφαλίζουν λύτρα προκειμένου να χρηματοδοτούν τη δράση τους ή για να ανταλλάσσουν ομήρους με φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται στα πρόθυρα της οριστικής ήττας. Αλλά ειδικά το ΙΚΔΑ έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην Πολιτεία Μπόρνο και στη γειτονική Γιόμπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις