Site icon NewsIT
10:03 | 16.05.18

Εκτέλεσαν Μεξικανό δημοσιογράφο – Τον γάζωσαν έξω από το σπίτι του

Εκτέλεσαν Μεξικανό δημοσιογράφο – Τον γάζωσαν έξω από το σπίτι του
Newsit Newsroom

Ο Mεξικανός δημοσιογράφος Χουάν Κάρλος Ουέρτα δολοφονήθηκε την Τρίτη μόλις βγήκε από το σπίτι του, καθώς η χώρα του τιμούσε την πρώτη επέτειο από τον φόνο του Χαβιέρ Βαλδές, διαπρεπούς δημοσιογράφου και συγγραφέα, υπό παρόμοιες συνθήκες.

Ο Ουέρτα, ο οποίος εργαζόταν στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ήταν 45 ετών κι άφησε πίσω του τη σύζυγό του και δύο παιδιά, ανέφεραν μεξικανικά ΜΜΕ.

Οι αρχές αναζητούν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δολοφόνους του δημοσιογράφου στην πόλη Βιγιαερμόσα, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ταμπάσκο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Αρτούρο Νούνιες.

«Δεν επρόκειτο για ληστεία, φαίνεται πως πήγαν να τον εκτελέσουν», είπε ο Νούνιες.
«Αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο με θλίβει πάρα πολύ (…). Ο Χουάν Κάρλος ήταν υποδειγματικός δημοσιογράφος (…). Και θα μπορούσα να προσθέσω, φίλος», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.

Η δολοφονία του Ουέρτα αυξάνει στους τέσσερις τον αριθμό των ρεπόρτερ που έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό μέσα στο 2018, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση Artículo 19, η οποία σημείωσε πάντως πως θέλει να επαληθεύσει ότι ο φόνος του συνδεόταν με τη δουλειά του.

Το 2017 δολοφονήθηκαν 12 δημοσιογράφοι στο Μεξικό. Από το 2000, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα ξεπερνούν τους 100, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος.

Τα καρτέλ έβγαλαν από τη μέση τον Χαβιέρ Βαλδές

Η δολοφονία του Ουέρτα διαπράχθηκε την ημέρα που συμπληρώθηκε η πρώτη επέτειος της δολοφονίας του Χαβιέρ Βαλδές, διάσημου δημοσιογράφου και συγγραφέα, συνιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτη της εφημερίδας La Jornada, που προκάλεσε κύμα κατακραυγής διεθνώς.

Ο Βαλδές, 50 ετών, συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου για σχεδόν μια δεκαετία, είχε δολοφονηθεί μέρα μεσημέρι τη 15η Μαΐου 2017 ενώ έβγαινε από το γραφείο του στη γενέτειρά του, την Κουλιακάν, στην Πολιτεία Σιναλόα.

Φίλοι και συνάδελφοί του συμμετείχαν τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά εκδηλώσεων στη Σιναλόα και στην πρωτεύουσα του Μεξικού για να του αποτίσουν φόρο τιμής.

«Αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν για να θυμίσουν στον κόσμο ότι ο φόνος του (…) δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθεί ο ένοχος», εξήγησε ο Ισμαέλ Μποχόρκες, διευθυντής και συνιδρυτής, μαζί με τον Βαλδές, της Ριοδόσε.

Αναμενόταν να γίνει διαδήλωση μπροστά στην εισαγγελία της Κουλιακάν.

Ο Βαλδές δολοφονήθηκε εξαιτίας των ερευνών του για τη διακίνηση των ναρκωτικών, είχε τονίσει στα τέλη του Απριλίου ο Ρενάτο Σάλες, επικεφαλής της αστυνομίας του Μεξικού, αφού ανακοίνωσε τη σύλληψη του ενός από τους δύο φερόμενους ως δράστες του φόνου αυτού.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής του δημοσιογράφου κατονομάστηκε ως Εριμπέρτο Ν., 26 ετών και μέλος «ενός από τα καρτέλ των ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή». Συνελήφθη στην Τιχουάνα, στην Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ.

Ανεπανόρθωτη απώλεια και ο φόνος του Χαβιέρ

«Για μένα (ο θάνατός του) είναι ανεπανόρθωτη απώλεια, αλλά το σημαντικότερο είναι πως με τον φόνο του Χαβιέρ, εμφανίστηκαν άλλες φωνές. Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Χαβιέρ. Κατά κάποιον τρόπο, έγινε παράδειγμα για πολλούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η χήρα του, η Γκρισέλδα Τριάνα, η οποία έχει εγκαταλείψει την Κουλιακάν και δεν αποκαλύπτει πού διαμένει πλέον, για λόγους ασφαλείας.

Στη μνήμη τους και σε ένδειξη τιμής στον Χαβιέρ Βαλδές και στη Μιροσλάβα Μπριτς, άλλη μια δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε το 2017, ο ΟΗΕ, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μεξικό και το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο απονέμουν από φέτος κάθε χρόνο ένα βραβείο που φέρει τα ονόματά τους.

Η δημοσιογράφος Ντανιέλα Ρέα, η οποία έχει κάνει σειρά ρεπορτάζ για τη βία που σπαράσσει τη χώρα της, έλαβε το βραβείο Βαλδές-Μπριτς το 2018.

Στο Μεξικό διαπράχθηκαν το 2017 πάνω από 28.000 ανθρωποκτονίες, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί αφότου οι αρχές της χώρας άρχισαν να τηρούν αρχείο για αυτές, το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version