Κόσμος

Έκθεση με προσωπικά αντικείμενα της Amy Winehouse στο Λονδίνο

Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη της δημιουργού του Rehab, Έιμι Γουάινχαουζ, διοργανώνει για δεύτερη φορά το Εβραϊκό Μουσείο στο Λονδίνο από τις 16 Μαρτίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση «Α Family Portrait», που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους χιλιάδες θαυμαστές της αδικοχαμένης ντίβας της σόουλ να ανακαλύψουν εκ νέου φωτογραφίες, μουσικά όργανα και προσωπικά της αντικείμενα, είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 2015 με μεγάλη επιτυχία και είχε «ταξιδέψει» σε πολλά μέρη του κόσμου.

Στις 23 Ιουλίου του 2011 έφυγε από τη ζωή η βρετανίδα τραγουδοποιός ‘Έιμι Γουάινχαουζ. Θύμα υπερβολικής δόσης αλκοόλ πήγε να συναντήσει στο περιβόητο «Κλαμπ των 27» τους Κερτ Κομπέιν, Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον και άλλους μουσικούς που «έφυγαν» στα 27 τους χρόνια.

«Η οικογένεια της ‘Έιμι μάς προσέφερε μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα προσωπικά της αντικείμενα χάρη στα οποία θα γίνουμε μάρτυρες του πάθους που είχε για την μουσική, τη μόδα, το σουντόκου, τον Σνούπι, το Λονδίνο και πολλά άλλα», ανακοίνωσε το μουσείο. Η ‘Ειμι ήταν πολύ κοντά στην οικογένειά της και γνώριζε τις εβραϊκές ρίζες και την κληρονομιά της. Μεταξύ των εκθεμάτων, οι απανταχού θαυμαστές της και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές οικογενειακές φωτογραφίες – τα δείπνα του Σαββατόβραδου, το μπαρ μιτσβα (εβραϊκή τελετή ενηλικίωσης) του αδελφού της Άλεξ, καθώς και φωτογραφίες της αγαπημένης της γιαγιάς Σύνθια.

Η τραγουδοποιός γνώρισε τη δόξα το 2006 με το άλμπουμ Back to Black, ένα εξαιρετικό μείγμα σόουλ-τζαζ και R&B για το οποίο απέσπασε πέντε βραβεία Grammy. Σταδιακά όμως εγκλωβίστηκε σε έναν αυτοκαταστροφικό φαύλο κύκλο εθισμών. «Έρμαιο» της βουλιμίας, του αλκοολισμού και των ναρκωτικών, η μουσική φαινόταν ως ο μόνος τρόπος διαφυγής. Το 2015 ο βρετανός σκηνοθέτης Ασίφ Καπάντια αφηγήθηκε τη ζωή της ντίβας ‘Ειμι σε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ, για το οποίο οι γονείς της είχαν σοβαρές αντιρρήσεις θεωρώντας ότι μίλησαν σε αυτό άνθρωποι που τη γνώριζαν ελάχιστα. Εκεί, ανακαλύψαμε μια νέα πτυχή της προσωπικότητά της, με τον Καπάντια να παρουσιάζει ένα πρωτοφανές χρονικό ενηλικίωσης, αθωότητας, μαζικής υστερίας και τραγικού τέλους που γράφτηκε με τη μουσική ενός κοριτσιού που το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να μπορεί να τραγουδάει.

Τα βραβεία που απέσπασε μιλούν από μόνα τους για τη δόξα που έζησε στο μικρό διάστημα της ζωής της. Προτάθηκε για έξι βραβεία Grammy, κέρδισε τα πέντε κι έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνις που απέσπασε πέντε βραβεία σε μια βραδιά (ανάμεσά τους αυτά του “Καλύτερου δίσκου”, ”Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη”, ”Τραγουδιού της Χρονιάς”). Κέρδισε επίσης ένα βραβείο Brit, τρία βραβεία Ιvor Novello. Το άλμπουμ της “Back To Black” ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις τη δεκαετία 2000-2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο. ‘Ένα μήνα μετά τον θάνατό της, το άλμπουμ έγινε το πιο επιτυχημένο του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός
«Όσοι πρέπει, να φύγουν, πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ στον απόηχο της τραγωδίας με 2 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μόλις 2 ετών
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός