Η έκθεση με τίτλο: «Ένα Βουνό, ένας Ποτάμι, ένας Σοφός: Θησαυροί από τη βιβλιοθήκη του Σαντόνγκ» άνοιξε τις πύλες της σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της νότιας Αυστραλίας, στην Αδελαΐδα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2019 και περιλαμβάνει 172 εκθέματα, μεταξύ των οποίων 31 από την τελευταία δυναστεία της Κίνας, Τσινγκ.
Το Βουνό, το Ποτάμι και ο Σοφός παραπέμπουν στο βουνό Τάι, στον Κίτρινο ποταμό και στον Κομφούκιο αντίστοιχα, και αντιπροσωπεύουν τις έννοιες της φύσης και της φιλοσοφίας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης.
Τα πιο αρχαία πρωτότυπα εκθέματα είναι πέντε βιβλία βουδιστικών ιερών συγγραμμάτων τα οποία τυπώθηκαν μεταξύ 1419 και 1440 μ.Χ.. Το κάλυμμα των βιβλίων είναι φτιαγμένο από χρυσό μεταξένιο νήμα, γεγονός που δείχνει την υψηλή ποιότητα του μεταξιού εκατοντάδες χρόνια πριν.
Τα ιερά συγγράμματα μεταφράστηκαν από τον Χουαντσάνγκ, κινέζο βουδιστή μοναχό, μελετητή, ταξιδευτή και μεταφραστή που ταξίδεψε στην Ινδία τον 7ο αιώνα κατά τη διάρκεια της πρώιμης δυναστείας των Τανγκ (618-907) και στη συνέχεια θεοποιήθηκε στο κλασικό μυθιστόρημα «Ταξίδι στη Δύση».
Η επαρχία Σαντόνγκ είναι πατρίδα πολλών σπουδαίων μελετητών και καλλιτεχνών, ενώ στην έκθεση παρουσιάζεται και ο έγχρωμος πίνακας Loyal Dog που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1851 και 1908 και αποτελεί τμήμα των ιστοριών Strange Tales.
‘Αλλο σημαντικό έκθεμα είναι ένα αντίγραφο του πρώτου σχεδιασμένου στο χέρι χάρτη της πόλης Τσινάν, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1889. Το αντίγραφο, μήκους τριών μέτρων, αναπαριστά λεπτομέρειες για την πόλη πριν από 130 χρόνια.
Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αδελαΐδας υπάρχει μία φωτογραφία της πόλης Τσινάν τραβηγμένη το 1800. Είναι ενδιαφέρον, όπως λένε οι διοργανωτές, να τοποθετηθεί ο χειροποίητος χάρτης δίπλα στη φωτογραφία για να κάνουν οι επισκέπτες την σύγκριση.
Την πρώτη ημέρα της έκθεσης αρκετοί Κινέζοι ειδικοί έδειξαν πως γίνεται η εκτύπωση ξυλογραφίας και πως επισκευάζονται τα αρχαία βιβλία ενώ κατά την έξοδο των επισκεπτών θα χαρίζονται σελιδοδείκτες με τα σύμβολα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου.