Κυριακή, 6 Οκτ.
21oC Αθήνα

Έκθεση στη μνήμη των Κάλβου και Σεφέρη στην Αγγλία

Έκθεση στη μνήμη των Κάλβου και Σεφέρη στην Αγγλία

Έκθεση με τίτλο “Αντρέας Κάλβος και Γιώργος Σεφέρης: Δύο ποιητές στο Λούθ”, φιλοξενείται αυτές τις μερες στην Αγγλία και έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. 

Η ιστορία του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και η ζωή του στο Λούθ , από τότε που εγκαταστάθηκε σε αυτό μέχρι και τον θάνατο του, πραγματεύεται η έκθεση «Αντρέας Κάλβος και Γιώργος Σεφέρης: Δύο ποιητές στο Λούθ», που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην, εν λόγω, πόλη της βόρειας Αγγλίας.

Ο Κάλβος μαζί με την σύζυγο του Καρλότα έζησαν στο Λουθ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους μέχρι που ο θάνατος τον βρήκε εκεί, το Νοέμβριο του 1869. Έτσι, αν και επιθυμούσε να θαφτεί στο τόπο καταγωγής του,τη Ζάκυνθο, κηδεύτηκε, στο κοντινό γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαργαρίτας, στο Κέντιγκτον. «Ας μη μου δώση η μοίρα μου εις ξένην γην τον τάφον. Είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα», είχε γράψει κάποτε.

Για πολλά χρόνια κανείς δεν ήξερε που ακριβώς βρισκόταν ο τάφος του. Ανακαλύφθηκε το 1938. Τα οστά του όμως παρέμεναν εκεί για πάνω από μια 20ετία. Ώσπου, το 1960, με την επιμέλεια του τότε Πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο, Γιώργου Σεφέρη, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο, μαζί με εκείνα της συζύγου του. Ο Σεφέρης, με την σειρά του, δωρίζει στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας μια αναμνηστική πλάκα.

Γι αυτό και η έκθεση κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ιστορικό στοιχείο, της ανακομιδής των οστών του ζεύγους Κάλβου στην Ελλάδα. Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αναθηματική «πλάκα του Σεφέρη» η οποία ήδη έχει μεταφερθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, μετά την πώληση της Αγίας Μαργαρίτας, σε ιδιώτη.

Η επιτυχία της έκθεσης και η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν τόσο μεγάλη που ο δήμος αποφάσισε να δώσει, σε οδό της πόλης, το όνομα του Ανδρέα Κάλβου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του μουσείου του Λουθ ζήτησε να δωρηθεί στο μουσείο η έκθεση ώστε να εκτίθεται μόνιμα και να χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ήδη έχει μεταφερθεί στο Δημαρχείο της πόλης. Εκεί θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο,εως ότου ετοιμαστεί ο χώρος που θα την φιλοξενήσει στο μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης

Η ποιήση και η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

 

Οταν ο Σεφέρης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε