Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας “καίει” την Τουρκία για την αστυνομική βία σε διαδηλώσεις

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας “καίει” την Τουρκία για την αστυνομική βία σε διαδηλώσεις

Οι επιχειρήσεις καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία κινδυνεύουν να εντατικοποιηθούν, δεδομένου ότι η υπερβολική αστυνομική βία αντιμετωπίζεται με ατιμωρησία στη χώρα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας και της επικίνδυνα πολωτικής ρητορικής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση με τίτλο Adding Injustice to Injury: One year on from the Gezi Park protests in Turkey, εξετάζει τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Περίπου 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα με αντλίες νερού, δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς, διαπίστωσε η έκθεση.

Οι αρχές συνέλαβαν και προσήγαγαν εκατοντάδες ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Γκεζί με κάποιους από τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν μέχρι και 98 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως μία προσπάθεια διάσωσης του πάρκου από τα σχέδιά μετατροπής του σε εμπορικό κέντρο.

Οι δίκες εις βάρος ακτιβιστών που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένης της οργάνωσης Taksim Solidarity, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωση των διαδηλώσεων στο Γκεζί, πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια.

“Έχουν τιμωρήσει πολύ αυστηρά και με δυσανάλογο τρόπο τους διαδηλωτές”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πειθαρχικά μέτρα ελήφθησαν εναντίον γιατρών και σε δύο περιπτώσεις (γιατροί) αντιμετώπισαν ποινικές κυρώσεις επειδή παρείχαν τις πρώτες βοήθειες (σε τραυματισμένους διαδηλωτές) σε αυτοσχέδιες κλινικές στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Γκεζί.

Ο Σέτι προειδοποίησε ότι η διχαστική ρητορική, που περιλαμβάνει την έκφραση δημοσίως απόψεων περί υποκινούμενων από το εξωτερικό συνωμοσιών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τροφοδοτεί την υπερβολική βία της αστυνομίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

“Το μήνυμα (της κυβέρνησης) είναι σαφές: οι ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν θα είναι αποδεκτές”, λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι “ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί, οι τουρκικές αρχές εμφανίζονται αμετακίνητες στην κατεύθυνση της μη ανοχής, της σύγκρουσης και της πόλωσης. Αν δεν ελεγχθούν, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα”.
“Μόλις τις τελευταίες δέκα μέρες, απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις ανά την Τουρκία για την πρώτη επέτειο από τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί και αυθαιρέτως και βιαίως διαλύθηκαν με δακρυγόνα, αντλίες νερού και ξυλοδαρμούς. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία, να επιτρέψει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και να διασφαλίσει ότι η αστυνομία θα λογοδοτεί για την κατάχρηση εξουδίας”.

Αλλά και οι φετινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά απαγορεύτηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί έκλεισαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει και ορισμένα βήματα προόδου από πλευράς της Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, περιλαμβανομένης και της μείωσης των βασανιστηρίων. Θετική είναι η αξιολόγηση της οργάνωσης και ως προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τον κουρδικό πληθυσμό.
Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση ήρε πολλούς από τους περιορισμούς αναφορικά με τη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Επίσης, η Αμνηστία επαινεί την Τουρκία επειδή επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, ο Σέτι επισημαίνει και μία σειρά νέων νόμων, περιλαμβανομένου ενός που απειλεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, και τονίζει ότι τουλάχιστον 80 δημοσιογράφοι απολύθηκαν τον τελευταίο χρόνο για τη σκληρή θέση που υιοθέτησαν.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι κατά τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Γκεζί στοχοποιήθηκαν και αθώοι πολίτες. Όπως για παράδειγμα ο Χακάν Γιαμάν, ένας 37χρονος πατέρας δύο παιδιών. Ο οδηγός μίνιμπας είχε μόλις σταθμεύσει το όχημά του και επέστρεφε με τα πόδια στο σπίτι του όταν δύο μυστικοί αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχείρηση καταστολής διαδήλωσης σε γειτονική περιοχή, τον χτύπησαν τόσο άγρια ώστε να χάσει το ένα του μάτι και να υποστεί κρανιακό κάταγμα.

Οι έρευνες σχετικά με αυτή την υπόθεση βρίσκονται σε αδιέξοδο, σύμφωνα με την έκθεση, παρά το οπτικό υλικό–επαρκής απόδειξη–που κατέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας με το κινητό του τηλέφωνο.
Εξάλλου, δεκάδες νεαροί Τούρκοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία για μηνύματα που έστειλαν μέσω του Twitter σχετικά με το Γκεζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Νεκροί δύο διαδηλωτές σε επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας – BINTEO

Νεκρός διαδηλωτής σε επεισόδια στην Τουρκία

 

YUNANISTAN BARBIE η Καϊλή κατά την ΧΟΥΡΙΕΤ!

“Μονταζιέρα” στην Τουρκία! “Λάδι” πάει να βγει ο Ερντογάν για τα σκάνδαλα

Ξανά επεισόδια στην Τουρκία με πολλούς τραυματίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε