Το νερό των ωκεανών, λιμνών και ποταμών, αλλά και οι μεταβολές στον υδρολογικό κύκλο έχουν ζωτική σημασία για τη Γη. Ακριβώς αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί η νέα αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών (GFZ). To κόστους 520 εκατ. δολαρίων πρόγραμμα, μπήκε σε εφαρμογή πριν από λίγες ώρες. Ένας πύραυλος Falcon 9 έθεσε την Τρίτη το βράδυ σε τροχιά δύο δορυφόρους GRACE, o καθένας με μέγεθος αυτοκινήτου.
Οι δύο GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-on), θα κινούνται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο. Θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους ομώνυμους δορυφόρους, που είχαν εκτοξευθεί το 2002 και λειτούργησαν έως το 2017, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, τη συρρίκνωση των πάγων στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.
Πώς λειτουργούν και τί ανιχνεύουν
Οι υδάτινες μάζες μετακινούνται και αυξομειώνονται. Αυτό επιφέρει αλλαγές στη βαρύτητα της Γης, κάτι που μπορούν να «πιάσουν» οι δορυφόροι. Τα όργανα μικροκυμάτων των δύο δορυφόρων είναι τόσο ευαίσθητα, που μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές του νερού με ακρίβεια περίπου ενός εκατομμυριοστού του μέτρου, περίπου το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.
Εξωτερικά οι δύο νέοι GRACE μοιάζουν με τους προκατόχους τους, αλλά έχουν ένα νέο όργανο, ένα πειραματικό συμβολόμετρο λέιζερ, που έχει δεκαπλάσια ακρίβεια από το όργανο των μικροκυμάτων. Αν δουλέψει καλά, η NASA σκοπεύει να το καθιερώσει.
Η συναρμολόγηση των δορυφόρων έγινε από την εταιρεία Airbus στη Γερμανία και η αποστολή αναμένεται να έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Στο μέλλον η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει καθαρά δικούς της δορυφόρους τύπου GRACE, αναβαθμίζοντας την αποστολή Sentinel-6.
Με την ίδια εκτόξευση από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια, τέθηκαν σε τροχιά επίσης πέντε τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι Iridium Next, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 55. Στο μέλλον θα εκτοξευθούν άλλοι 20 για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 75.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ