Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες μεταξύ των εφήβων στην Ιαπωνία παρότι μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο το 2019, καταγράφει έκθεση που δημοσιοποίησε η ιαπωνική αστυνομία την Τρίτη (17.03.2020).
Μολονότι η αυτοκτονία στην Ιαπωνία αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο με προαιώνια ιστορία — στο παρελθόν, αποτελούσε το έσχατο μέσο αποφυγής της ατίμωσης — και ο δείκτης των αυτοχειριών στη χώρα εξακολουθεί ακόμη σήμερα να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο συνέβαλαν να μειωθούν οι θάνατοι κατά περίπου 40% μέσα σε χονδρικά μια δεκαπενταετία.
Οι αυτοκτονίες ανήλθαν συνολικά σε 20.169 το 2019, μειωμένες κατά 3,7% από το αμέσως προηγούμενο έτος. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές σε εθνικό επίπεδο για το φαινόμενο, το 1978.
Ο δείκτης των αυτοκτονιών μειώθηκε σε 16 ανά 100.000 κατοίκους, μισή μονάδα από την προηγούμενη χρονιά, κι είναι επίσης ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιαπωνική ιστορία. Συγκριτικά, ο δείκτης των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ, χώρα με πληθυσμό διπλάσιο από αυτόν της Ιαπωνίας και εντεινόμενο πρόβλημα ως προς την αυτοχειρία, ανήλθε σε 14,2 το 2018.
Ανησυχητικό πάντως χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι οι αυτόχειρες στην πληθυσμιακή ομάδα κάτω των 20 ετών αυξήθηκαν κατά 60 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τους 659. Επρόκειτο για τη μοναδική ηλικιακή κατηγορία στην οποία καταγράφηκε άνοδος. Αν και οι αυτοκτονίες έχουν διάφορες αφορμές, ο σχολικός εκφοβισμός, μόνιμο πρόβλημα, χαρακτηρίζεται μια από τις βασικές.
Ο αριθμός των αυτοκτονιών είχε κορυφωθεί το 2003, όταν έφθασε τις 34.427, θορυβώντας τους αξιωματούχους που χαράσσουν πολιτική και προσελκύοντας διεθνή προσοχή.
Αν και στην έκθεση της αστυνομίας δεν διατυπώνεται καμία εκτίμηση για τις αιτίες που οδήγησαν στη μείωση, η βελτίωση της πορείας της ιαπωνικής οικονομίας αναμφίβολα βοήθησε, ενώ το πρόγραμμα για την αποτροπή των αυτοκτονιών φαίνεται πως έφερε καρπούς.