Η 21χρονη Ερνάντες κινδύνευε να καταδικαστεί έως και σε 30 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του μωρού της, το οποίο γέννησε νεκρό.
Η υπόθεση της Ερνάντες προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ελ Σαλβαδόρ από τον Ναγίμπ Μπουκέλε τον Ιούνιο, εγείροντας ερωτήματα για το αν ο νεαρός πρόεδρος θα προωθήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση στις αμβλώσεις σε μια χώρα όπου απαγορεύονται εντελώς.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο 38χρονος Μπουκέλε είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της άμβλωσης στις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα σε αυτή την πολύ συντηρητική χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Ωστόσο οι βουλευτές δεν έχουν ακόμη συζητήσει την πρόταση που τους υπέβαλε το 2016 το Κογκρέσο, η οποία προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην περίπτωση επικίνδυνης για τη μητέρα κύησης ή βιασμού.
Όταν η Ερνάντες ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τι θα ήθελε να κάνει ο Μπουκέλε, η νεαρή γυναίκα απάντησε ότι ο πρόεδρος «θα πρέπει να δει πώς νιώθουν οι γυναίκες σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους». «Πιστεύω ότι θα σκεφτεί την αποποινικοποίηση της άμβλωσης», πρόσθεσε.
[read4more]
Η Ερνάντες είχε δηλώσει ότι δεν είχε καταλάβει πως είναι έγκυος μετά τον βιασμό της από μέλος συμμορίας μέχρι που γέννησε τον νεκρό γιο της τον Απρίλιο του 2016. Πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη της σε 30 χρόνια κάθειρξη μέχρι τα μέσα Ιουλίου οπότε ξεκίνησε η νέα δίκη της.
Χαμογελαστή η Ερνάντες δήλωσε ότι τώρα σχεδιάζει να σπουδάσει αγγλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και να στηρίξει και άλλες γυναίκες που φυλακίστηκαν υπό αντίστοιχες συνθήκες.
Σχεδόν 150 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν καταδικαστεί έως και σε 40 χρόνια κάθειρξη για υποθέσεις που έχουν σχέση με αμβλώσεις από το 2000 ως το 2014, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση Ομάδα Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης.
Η οργάνωση επεσήμανε ότι θα ζητήσει την εκ νέου εκδίκαση τουλάχιστον 16 υποθέσεων παρόμοιων με της Ερνάντες.