Παρασκευή, 28 Ιουν.
26oC Αθήνα

Ελ Σαλβαδόρ: Καλώς ήρθατε στην κόλαση – Η σκληροπυρηνική φυλακή όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη συμμοριών

Ελ Σαλβαδόρ: Καλώς ήρθατε στην κόλαση – Η σκληροπυρηνική φυλακή όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη συμμοριών
Φωτογραφία: Reuters

Οι εικόνες του Reuters που δείχνουν το εσωτερικό μιας από τις πιο βαίες φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ, όπου χιλιάδες μέλη συμμοριών κρατούνται σε μικροσκοπικά κελιά και παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο, προκαλούν το λιγότερο, αίσθηση.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν γυμνόστηθους κρατούμενους με δεκάδες τατουάζ στο σώμα, να παρατάσσονται υπό το άγρυπνο βλέμμα ένοπλων φρουρών στο Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας (CECOT), μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που χτίστηκε στην Τεκολούκα στο Ελ Σαλβαδόρ, για να κρατά πίσω από τα κάγκελα τα πιο βίαια και υψηλόβαθμα μέλη στην ιεραρχία των πιο σκληρών συμμοριών της χώρας, MS-13 και Barrio 18.

Πρόκειται για την τελευταία επίδειξη της ανελέητης καταστολής των συμμοριών από τον πρόεδρο της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος νιώθει ικανοποίηση για τις συλλήψεις πάνω από 70.000 ανθρώπων μέσα σε 20 μήνες, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» τη χώρα. 

Η φυλακή είναι ένα φρούριο υψηλής ασφάλειας με τεχνητό φως επί 24 ώρου, όπου οι κρατούμενοι αναγκάζονται να τρώνε με τα χέρια, καθώς τα μαχαίρια και τα πιρούνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν θανάσιμο όπλο.

Επιπλέον, οι τρόφιμοι έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν από τα κελιά τους μόνο για 30 λεπτά την ημέρα.

Χθες (11.06.2024) μέσα στη νύχτα, μεταφέρθηκαν άλλοι 2000 κρατούμενοι σε αυτή τη «μαύρη τρύπα» υπό το άγρυπνο βλέμμα βαριά οπλισμένων φρουρών.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, δείχνουν τις νέες αφίξεις.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ -που θεωρείται από πολλούς ως η πρωτεύουσα των δολοφονιών στον κόσμο- μειώθηκε κατά 56,8% το 2022.

Στο εσωτερικό της CECOT υπάρχουν οκτώ πτέρυγες με απροσδιόριστο αριθμό κρατουμένων στην καθεμία – οι αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν – ωστόσο η χωρητικότητα της φυλακής είναι 40.000.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις