Τουλάχιστον 110 σιίτες αντάρτες, 32 άνδρες των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση και επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες που συνεχίζουν να μαίνονται στην πόλη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, όπου βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική αξία στη χώρα, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό και νοσοκομειακοί γιατροί.
Ο απολογισμός δημοσιοποιήθηκε καθώς οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, προβάλλουν σφοδρή αντίσταση σε πολλές συνοικίες της πόλης στην προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, αναγνώρισε πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό.
Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας που πολεμάει στο πλευρό τους προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι στόχος είναι να «εκκαθαριστούν» οι δρόμοι από κάθε παρουσία των ανταρτών. Ωστόσο, η συντονίστρια ΜΚΟ ανέφερε ότι ολοένα περισσότεροι άμαχοι τραυματίζονται τις τελευταίες ώρες.
Το λιμάνι που βρίσκεται στη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει πολύ υψηλή στρατηγική αξία, καθώς μέσω αυτού εισέρχονται στη χώρα τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται και των εμπορευμάτων που εισάγονται στη φτωχότερη αραβική χώρα.
Αντάρτες έχουν οχυρωθεί σε δρόμους και ταράτσες κτιρίων, αποφασισμένοι να ανακόψουν την προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που εισέβαλαν σε συνοικία ανάμεσα στο νοσοκομείο της 22ας Μαΐου — το μεγαλύτερο της πόλης — και τη λεωφόρο της Σανάα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Μάχες μαίνονταν επίσης γύρω από το τουριστικό συγκρότημα Αλ Ουάχα («όαση»).
Κάτοικοι πολλών συνοικιών της πόλης ανέφεραν ότι είδαν ελεύθερους σκοπευτές σε ταράτσες και άρματα μάχης των ανταρτών να βάλλουν με τα πυροβόλα τους.
«Είναι επικίνδυνο το να προσπαθήσεις να φύγεις»
«Τρεις άνθρωποι στη γειτονιά μας τραυματίστηκαν εξαιτίας εκρήξεων όλμων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο», είπε η Μάρουα, κάτοικος η οποία μίλησε υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο. «Είμαστε στ’ αλήθεια κατάκοποι. Αυτή τη φορά κανένας δεν μπορεί να φύγει. Δεν έχουμε τα μέσα, και είναι πολύ επικίνδυνο».
Πριν ξεσπάσουν οι οδομαχίες της Κυριακής, πηγές προσκείμενες στα κυβερνητικά στρατεύματα και σε νοσοκομεία είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 61 νεκρούς στις τάξεις των αντιμαχόμενων πλευρών, 43 αντάρτες και 18 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, μέσα σε 24 ώρες.
Ένας γιατρός στη Χοντάιντα ανέφερε πως δεκάδες Χούθι που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, ανατολικά, και στην επαρχία Ιμπ, νότια.
Η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί η Χοντάιντα είχε αρχίσει τον Ιούνιο, αλλά κλιμακώθηκε από την 1η Νοεμβρίου, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 443 νεκρούς μέχρι τώρα και στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ ενέτειναν την επιχείρηση παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις συνέπειες των μαχών για τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που μπαίνει στη χώρα μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα.
«Το λιμάνι είναι ανοιχτό»
Ο Γιαχία Σαραφεντίν, υποδιευθυντής του οργανισμού του λιμανιού στη Χοντάιντα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μέχρι στιγμής, το λιμάνι είναι ανοικτό και δουλεύουμε κανονικά». Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον».
«Παρότι έγιναν στόχος 50 και πλέον οβίδων τις τελευταίες ημέρες, τα σιλό (στο λιμάνι) είναι άθικτα και όπως φαίνεται δεν χάσαμε το απόθεμά μας των 50.000 τόνων σιτηρών», είπε από την πλευρά του ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ. Η ποσότητα αυτή, κατά τον Βεροζέλ, αρκεί για να τραφούν πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες.
Σύμφωνα με κατοίκους, η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκοπά με αεροσκάφη και με επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι τις θέσεις των Χούθι, οι οποίοι από την πλευρά τους εγκατέσπειραν πολλές νάρκες για να φρενάρουν την προέλαση των εχθρών τους.
«Η κατάσταση είναι στ’ αλήθεια άσχημη», τόνισε η Μαριάμ Αλντογάνι, συντονίστρια της ΜΚΟ Save the Children («Σώστε τα παιδιά») επί του πεδίου στη Χοντάιντα. Ο πληθυσμός είναι κατατρομοκρατημένος ενώ στα νοσοκομεία φτάνει «αυξανόμενος αριθμός τραυματισμένων αμάχων».
Το βράδυ της Κυριακής, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έκανε δεκτό στο Ριάντ τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ Αλ Ναχιάν, ισχυρό άντρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, που δεν διευκρίνισε τι συζήτησαν.
Η επίθεση στη Χοντάιντα είχε ανασταλεί το καλοκαίρι, ώστε να δοθεί περιθώριο σε μια προσπάθεια να οργανωθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Γενεύη — αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε.
Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, ο Χάλεντ αλ Γιεμάνι, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει τις προσπάθειες» του ΟΗΕ να οργανώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που πλέον ελπίζεται να γίνει «μέχρι το τέλος της χρονιάς», κι όχι μέχρι το τέλος του μήνα, όπως επιδίωκε ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015 με την επέμβαση της συμμαχίας. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ