Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή (1.12.2019) το βράδυ κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω αυτών σε όλο τον πλανήτη η “είδηση” πως η 93χρονη Ελισάβετ απεβίωσε.
Εκατομμύρια Βρετανοί πληροφορήθηκαν τον… “θάνατο” της Βασίλισσας στο Twitter, το Facebook και το WhatsApp και εκτοξεύθηκαν οι σχετικές αναζητήσεις στο Google, υποχρεώνοντας τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να διαψεύσει γρήγορα τα “fake news”.
Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού διευκρίνισε την Παρασκευή (6.12.2019) πως η φήμη ξεκίνησε την Κυριακή (1.12.2019), όταν ένα screenshot από μία ομάδα στο WhatsApp έγινε viral.
Επρόκειτο για μια συνομιλία μεταξύ ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού, στην οποία αναφέρεται πως η μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή.
https://twitter.com/AspieMum/status/1203035618588184576
Ποιός “πέθανε” την Ελισάβετ
Ο χρήστης “Gibbo” προώθησε το μήνυμα, που ανέφερε επί λέξει: “Η Βασίλισσα απεβίωσε σήμερα το πρωί, καρδιακή προσβολή, θα ανακοινωθεί στις 09:30 αύριο το πρωί” και σε άλλους χρήστες.
Την Παρασκευή (6.12.2019) το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό επιβεβαίωσε πως το παραπάνω μήνυμα αποτελούσε μέρος άσκησης με την κωδική ονομασία “Operation London Bridge”, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ναυτική και στρατιωτική βάση Yeovilton, στο Σόμερσετ.
Η συγκεκριμένη άσκηση αναφέρεται στην επιχείρηση που θα ακολουθήσει τον θάνατο της Ελισάβετ, αλλά, όπως φαίνεται, κάποιος που έλαβε αυτό το μήνυμα “προετοιμασίας” το θεώρησε αληθινό και το προώθησε και σε άλλους.
Σύμφωνα με την επιχείριση London Bridge σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας θα ενημερωθεί πρώτα ο πρωθυπουργός και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και μετά η είδηση θα ανακοινωθεί στα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Πάντως, προς το παρόν, η ταυτότητα του “Gibbo” δεν έχει αποκαλυφθεί και φαίνεται ότι δεν βιάζεται να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο άνθρωπος που – ακούσια – διέδωσε τον θάνατο της Βασίλισσας, όπως αναφέρει ο Guardian.