Κόσμος

Ελισάβετ: Την κρατούσαν στο… σκοτάδι για την καρατόμηση πρώην πρωθυπουργού

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε ενημερωθεί για την αποπομπή του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Γκαφ Ουίτλαμ, τη δεκαετία του ’70 αποκαλύπτουν επιστολές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά αποκαλύπτεται πως η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν είχε ειδοποιηθεί το 1975 από τους αντιπροσώπους της στην Αυστραλία για την καθαίρεση του τότε πρωθυπουργού, αποκαλύπτουν επιστολές που είχαν παραμείνει απόρρητες και δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη (14.07.2020).

Ο τότε γενικός κυβερνήτης σερ Τζον Κερ, ο οποίος ήταν ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στην Αυστραλία, είχε παύσει από τα καθήκοντά του τον Εργατικό πρωθυπουργό Γκαφ Ουίτλαμ, βυθίζοντας τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

Τον Μάιο, δικαστήριο είχε διατάξει να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες από 200 επιστολές που είχαν ανταλλαγεί ανάμεσα στον ιδιαίτερο γραμματέα της Βασίλισσας και τον Κερ, ανάμεσα στις οποίες πολλές αφορούσαν την επίμαχη υπόθεση.

Ελισάβετ: Απόρρητα αρχεία

Αν και η αλληλογραφία αυτή δείχνει πως η Ελισάβετ Β’ δεν είχε ενημερωθεί για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, οι επιστολές επιβεβαιώνουν πως ο κυβερνήτης αντήλλασσε επί μήνες επιστολές με τα ανάκτορα σχετικά με την εξουσία του να παύσει τον Γκαφ Ουίτλαμ.

Οι αντιμοναρχικοί της Αυστραλίας υποστήριζαν για καιρό πως τα ανάκτορα είχαν διαδραματίσει άμεσο ρόλο στην αποπομπή αυτή.

Τα Αυστραλιανά Εθνικά Αρχεία δημοσίευσαν την 14η Ιουλίου περίπου 1.200 σελίδες αλληλογραφίας, τις οποίες συγκέντρωσαν σ’ έναν φάκελο με τον τίτλο “Οι Επιστολές των Ανακτόρων”.

Συνολικά τέσσερα χρόνια δικαστικής μάχης για να παραμείνει απόρρητη η αλληλογραφία αυτή στοίχισαν περίπου 2 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (1,22 εκατ. ευρώ).

Οι ιστορικοί εξετάζουν τώρα λεπτομερώς την αλληλογραφία αυτή για να καθορίσουν αν η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων στην πρώην αποικία της και για να γίνουν γνωστοί οι ρόλοι που μπορεί να είχαν διαδραματίσει η βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος και οι κύριοι βασιλικοί σύμβουλοι.

Ένα από τα αποσπάσματα δείχνει έτσι πως ο Κερ ενημέρωσε τη Βασίλισσα Ελισάβετ για την αποπομπή του Ουίτλαμ λίγο αφού προχώρησε στο μέτρο αυτό στις 11 Νοεμβρίου 1975.

“Οφείλω να πω πως αποφάσισα να λάβω αυτό το μέτρο χωρίς να ενημερώσω γι’ αυτό τα ανάκτορα εκ των προτέρων επειδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ευθύνη είναι δική μου και ήμουν της άποψης πως ήταν προτιμότερο για την Αυτής Μεγαλειότητα να μην γνωρίζει εκ των προτέρων, αν και ήταν ασφαλώς καθήκον μου να της το πω αμέσως”, έγραψε.

Αυτή η αποπομπή του πρωθυπουργού είχε βάλει τέλος σ’ ένα μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο μετά την άρνηση της Γερουσίας, που ελεγχόταν από την αντιπολίτευση, να υιοθετήσει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό, κάτι που κατέστησε ευάλωτη τη θέση του Ουίτλαμ.

Ο κυβερνήτης είχε διορίσει τον επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, τον Μάλκομ Φρέιζερ, στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού, προκαλώντας διαδηλώσεις και κατάσταση γενικής σύγχυσης στην Καμπέρα.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Φρέιζερ πέτυχε συντριπτική εκλογική νίκη.

Η Αυστραλία είναι ανεξάρτητη από το 1901. Το 1999, οι μοναρχικοί είχαν κερδίσει ένα δημοψήφισμα με ερώτημα τη μετατροπή της χώρας σε Δημοκρατία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines