Τρίτη, 15 Οκτ.
22oC Αθήνα

Έλον Μασκ: Υπό έρευνα η «επαφή του στην Ιταλία» – Συνελήφθησαν δύο αξιωματούχοι για διαφθορά

Έλον Μασκ: Υπό έρευνα η «επαφή του στην Ιταλία» – Συνελήφθησαν δύο αξιωματούχοι για διαφθορά
REUTERS

Το «δεξί χέρι» του Έλον Μασκ, συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς. Ο διευθυντής της εταιρείας Sogei, μαζί με έναν επιχειρηματία συνελήφθησαν μαζί με «την επαφή» του μεγιστάνα της τεχνολογίας στην Ιταλία.

Ο γενικός διευθυντής της Sogei, Paolino Iorio, συνελήφθη μαζί με τον επιχειρηματία Simone Rossi της Italware, για κατηγορίες διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας που συντονίζουν οι εισαγγελείς. Από την έρευνα των αρχών έχουν τεθεί υπό έλεγχο και άλλοι ύποπτοι, ανάμεσά τους ένας 30χρονος ως «επαφή του Έλον Μασκ στην Ιταλία».

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από την οικονομική αστυνομία την στιγμή που ο Iorio «τσέπωνε» από τον Rossi δωροδοκία ύψους 15.000 ευρώ. Τα χρήματα κατασχέθηκαν από αξιωματούχους ασφαλείας, ανέφεραν ανακριτικές πηγές.

Η δραστηριότητα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας από τους εισαγγελείς του Καπιτωλίου, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 18 άτομα και 14 εταιρείες υπό διερεύνηση και στην οποία φέρονται τα εγκλήματα της διαφθοράς και της νόθευσης προσφορών.

Η οικονομική αστυνομία της Ρώμης ερεύνησε την Τρίτη (15.10.2024) γραφεία και σπίτια δημοσίων αξιωματούχων και εταιρειών για έρευνα διαφθοράς που σχετίζεται με προσκλήσεις υποβολής προσφορών. Οι οικονομικές προσφορές αυτές αφορούσαν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των υπολογιστών και γίνονταν από την κρατική εταιρεία τεχνολογίας Sogei Spa.

«Η οικονομική αστυνομία της Επαρχιακής Διοίκησης της Ρώμης, με εντολή αυτής της Εισαγγελίας, εξέδωσε διάταγμα για έρευνα και κατάσχεση αρκετών δημοσίων υπαλλήλων και εταιρειών σε τοπικό και οικιακό περιβάλλον, για εικαζόμενη διαφθορά και διαταραχή της ελευθερίας των πλειστηριασμών στο πλαίσιο διάφορες διαδικασίες προμήθειας /ανάθεσης στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, που ζήτησαν η Sogei Spa, το Υπουργείο Εσωτερικών – Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Άμυνας », ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Ρώμης.

Ανάμεσα στους υπό έρευνα είναι και ο Andrea Stroppa, γεννημένος το 1994, ο οποίος θεωρείται, σύμφωνα με όσα γράφει η Οικονομική Αστυνομία, «η επαφή του Έλον Μασκ στην Ιταλία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα γράφει η Οικονομική Αστυνομία, σε έκθεση που αναφέρεται στο ένταλμα έρευνας, στρατιώτης του Πολεμικού Ναυτικού υπό έρευνα, «μετά την ενημέρωση του έργου που αποσκοπούσε στην απόκτηση από την κυβέρνηση του δορυφορικού συστήματος (Starlink, επιμ.) που δημιούργησε και προμηθεύτηκε από γνωστό όμιλο των ΗΠΑ, εκμεταλλεύτηκε τη διοργάνωση μιας συνάντησης για το θέμα στο τμήμα VI του οποίου είναι μέλος για να συνδεθεί και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με την ιταλική επαφή του Ομίλου, Andrea Stroppa».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις