Τετάρτη, 27 Νοε.
18oC Αθήνα

Ελπίδες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο του κορονοϊού – Τι λέει Έλληνας καθηγητής

Ελπίδες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο του κορονοϊού – Τι λέει Έλληνας καθηγητής

Στην μάχη για τον εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχουν μπει πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ο Αρης  Κατζουράκης, καθηγητής εξέλιξης και γενετικής με ειδικότητα στους ιούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλάει για την πορεία των ερευνών.

«Τα εμβόλια θέλουν καιρό για ν’ αναπτυχθούν, περίπου ενάμισι  με δύο χρόνια. Μέσω μιας πολύ μεγάλης επένδυσης προσπαθούν να ενοποιηθούν πολλά στάδια της έρευνας και της παραγωγής. Αν όλα τα στάδια δουλέψουν και αυτό είναι  δυνατόν θα περάσουμε στην παραγωγή από το φθινόπωρο σε κάποια κλίμακα», τόνισε ο κ. Κατζουράκης στην εκπομπή «Μαζί σου» με την Τατιάνα Στεφανίδου και συμπλήρωσε. «Κατά τέτοιο δεν είναι εύκολο. Έχουν δοθεί 20 εκατ. λίρες από την βρετανική κυβέρνηση για τις έρευνες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και έχουν γίνει πειράματα σε πιθήκους που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Από εκεί όμως μέχρι το τελικό στάδιο οι διαδικασίες είναι πολλές».

Στη συνέχεια ο κ. Κατζουράκης ανέφερε. «Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου, παρόλο που ακόμα δεν είναι σίγουρα τα αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να το δεχτούν. Υπάρχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι και μέχρι στιγμής είναι υγιείς».

Εξήγησε και ποια είναι η διαδικασία. «Οταν κάνουμε εμβόλια παίρνουμε μια μορφή του ίδιου του ιού που προκαλεί την ασθένεια. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιούμε τον αδενοϊό που είναι άκακος στον άνθρωπο και μέσα σε αυτόν βάζουμε κομματάκια του κορονοϊού και εκπαιδεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει αυτόν τον ιό χωρίς να νοσεί».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις