Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους το νομοσχέδιο με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση, όπως αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται θα καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη του έτους θα συνταχθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο.
Η ελβετική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα τριών ετών για να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή να επιβάλει ποσοστώσεις για να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα.
Παράλληλα, η Βέρνη θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών “να έρθει χωρίς καθυστερήσεις σε επαφή με τους θεσμούς της ΕΕ και των χωρών-μελών της”. Οι επαφές αυτές “θα επιτρέψουν όχι μόνο να ενημερώνονται η ΕΕ και οι χώρες-μέλη για τις εξελίξεις στην Ελβετία αλλά και να αποσαφηνιστούν τα ζητούμενα της κάθε πλευράς ενόψει της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η έγκριση, από την πλειοψηφία των Ελβετών, της πρότασης για επιβολή περιορισμούς στη μετανάστευση, έπεσε σαν κεραυνός στις Βρυξέλλες δεδομένου ότι η Ελβετία είχε υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις οποίες διασφαλιζόταν η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Πριν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι συμφωνίες, η Ελβετία υποδεχόταν κάθε χρόνο 20.000-30.000 ξένους εργαζόμενους. Μετά την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που έγινε σταδιακά μετά το 2002, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 80.000 ετησίως.
Από το βράδυ της Κυριακής, οι ευρωπαϊκές αρχές απείλησαν να καταγγείλουν όλες τις διμερείς συμφωνίες ενώ την Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ για μια συμφωνία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν μονομερώς απο τις Βρυξέλλες ενώ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Το 50,3% των Ελβετών ενέκρινε την Κυριακή την πρωτοβουλία του δεξιού, λαϊκιστικού κόμματος UDC που ζητούσε την επαναφορά των ποσοστώσεων για να τερματιστεί η “μαζική μετανάστευση”. Με βάση το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση ακόμη και αν διαφωνεί μ’ αυτήν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γερμανία φοβάται το δημοψήφισμα της Ελβετίας
Οργή στην Ευρώπη για το “φρένο” της Ελβετίας στη μετανάστευση
Η Ελβετία κοντά σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ μετά το “όχι” στη μαζική μετανάστευση