Κόσμος

Ελβετία: Ένοχοι 4 τραπεζίτες που βοήθησαν τον επονομαζόμενο και ως «πορτοφόλι του Πούτιν» να μεταφέρει λεφτά

Ένοχοι κρίθηκαν τέσσερις τραπεζίτες της Ελβετίας που βοήθησαν στενό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφέρει εκατομμύρια φράγκα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών, για πλημμελείς ελέγχους χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τραπεζίτες κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για το ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστα ορχήστρας, που έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση της Ελβετίας ως το «πορτοφόλι του Πούτιν» 

Τα στελέχη αυτά -τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός- βοήθησαν το Ρολντούγκιν, (νονό της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, της Μαρίας) να καταθέσει εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2014 έως το 2016.

Οι άνδρες αυτοί, η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύπτεται με βάση τους ελβετικούς περιορισμούς περί ανακοίνωσης ονομάτων κατηγορουμένων, κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Ζυρίχης και τους επιβλήθηκε ποινή προστίμου με αναστολή συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ελβετικών φράγκων.

Η υπόθεση δείχνει πώς πρόσωπα όπως ο Ρολντούγκιν χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι», σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, έναν τρόπο για να αποκρυφτεί ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων.

Πως τον βοήθησαν

Στην Ελβετία, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απορρίπτουν ή να τερματίζουν επιχειρηματικές σχέσεις εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα του συμβαλλόμενου.

Τα τέσσερα στελέχη βοήθησαν τον Ρολντούγκιν να διαχειρίζεται δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Gazprombank στη Ζυρίχη, μέσω των οποίων πέρασαν εκατομμύρια φράγκα, χωρίς τη διενέργεια επαρκών ελέγχων, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ενώπιον του δικαστηρίου.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι οι άνδρες δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπίσουν την ταυτότητα του πραγματικού κατόχου των κεφαλαίων και ότι είναι απίθανο ο Ρολντούγκιν να είναι ο πραγματικός κάτοχος.

Η υπόθεση αφορά ποσά ύψους περίπου 30 εκατ. ελβετικών φράγκων (31,84 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο Γιαν Χόφμαν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μουσικός, που εμφανίζεται στον κατάλογο με τους Ρώσους στους οποίους η Ελβετία έχει επιβάλει κυρώσεις, δεν έχει καμία καταγεγραμμένη δραστηριότητα ως επιχειρηματίας.

Την εποχή εκείνη, ο μουσικός δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιχειρηματίας και ο ίδιος δεν έχει εκατομμύρια στην κατοχή του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Ρολντούγκιν ήταν μεταξύ των πολυάριθμων μελών του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Όλα τα στοιχεία είναι αντίθετα προς το να είναι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν ο πραγματικός κάτοχος των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Χόμφαν στο δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρίαση. «Οι τραπεζίτες δεν ακολούθησαν τους κανόνες και κατά συνέπεια θα πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν περιγράψει τον Ρολντούγκιν ως φίλο, εξαιρετικό μουσικό και ευεργέτη, που έχει κερδίσει κάποια χρήματα από ποσοστό μειοψηφίας σε ρωσική εταιρία.

Η Ρωσία αρνείται τα πάντα

Το Κρεμλίνο έχει ήδη απορρίψει κάθε ισχυρισμό ότι τα κεφάλαια του Ρολντούγκιν συνδέονται με τον Πούτιν, κάνοντας λόγο για αντιρωσική «Πουτινοφοβία».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τα οικονομικά του Πούτιν είναι ζήτημα δημόσιας πληροφόρησης και ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει σε τακτική βάση τα περιουσιακά του στοιχεία και τα εισοδήματά του σε Ρώσους ψηφοφόρους.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Ρολντούγκιν επιβεβαίωσε γραπτώς πέρυσι ότι η τράπεζα ορθώς τον ταυτοποίησε ως δικαιούχο των λογαριασμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί ότι ο Ρολντούγκιν είναι ο πραγματικός κάτοχος των λογαριασμών και ότι είναι «πιθανόν» ο Ρολντούγκιν να είναι πλούσιος διότι είναι φίλος του Πούτιν.

«Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν δεν είναι ένας απλός τσελίστας και μαέστρος, αλλά είναι και φίλος του Κρεμλίνου… που προφανώς είχε πρόσβαση σε ειδικές χρηματοδοτικές δυνατότητες που του επιτρέπουν να συγκεντρώνει ουσιαστικό πλούτο», ανέφερε η υπεράσπιση, σύμφωνα με ενημέρωση πριν από τη δίκη. Αν και αυτού του είδους η ευνοιοκρατία ίσως είναι καταδικαστέα στην Ελβετία, δεν συνδέεται με την υπόθεση αυτή, ανέφερε η υπεράσπιση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα