Παρασκευή, 27 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Ελβετία: Η τελευταία φωτογραφία της γυναίκας πριν μπει στο θάλαμο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco

Ελβετία: Η τελευταία φωτογραφία της γυναίκας πριν μπει στο θάλαμο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco
EPA/ENNIO LEANZA

Το φως της δημοσιότητας βλέπει φωτογραφία από τις τελευταίες στιγμές της 64χρονης γυναίκας από την Αμερική, λίγα λεπτά πριν χρησιμοποιήσει τον θάλαμο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco, στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της κάψουλας αυτοκτονίας Sarco, η γυναίκα πέθανε τη Δευτέρα (23.09.2024) στις 4 το μεσημέρι σε ένα δάσος της Ελβετίας, ενώ υποστηρίζουν πως υπέφερε από σοβαρή ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και από αφόρητους πόνους.

Στη φωτογραφία, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα de Volkskrant, η 64χρονη φαίνεται να παρακολουθεί την επίδειξη του θαλάμου, μίας διαστημικής κάψουλας που γεμίζει με άζωτο και προκαλεί θάνατο από υποξία.

«Η 64χρονη γυναίκα κοιτάζει τη Sarco, λίγο πριν μπει μέσα στον θάλαμο» αναφέρεται στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Η γυναίκα «ξεκίνησε τη διαδικασία θανάτου της πατώντας ένα κουμπί. Ο αέρας αντικαταστάθηκε με νιτρικό άζωτο μειώνοντας σε θανάσιμα επίπεδα το οξυγόνο σε μόλις ένα λεπτό. Το νιτρικό άζωτο δεν είναι δηλητηριώδες. Η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε από υποξία, δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ποιος είναι ο εμπνευστής της κάψουλας 

Αρχιτέκτονας του Sarco είναι ο Phillip Nitschke, γνωστός και ως «Dr Death», ένας 77χρονος γιατρός από την Αυστραλία. 

Ο ίδιος ασχολείται με το project αυτό από το 2012 έχοντας, παράλληλα, ιδρύσει το κίνημα Exit International, τα μέλη του οποίου αναζητούν την καλύτερη μέθοδο για έναν αξιοπρεπή θάνατο που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι.
«Ο θάνατος της γυναίκας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το κίνημα του δικαιώματος στον θάνατο» που αριθμεί 30.000 μέλη, δήλωσε ο Νίτσκε.

Ο θάνατός της ήταν αξιοπρεπής

Ένας από τους προέδρους της εταιρείας, Florian Willet, ήταν το μοναδικό άτομο που ήταν παρόν στην αυτοκτονία. 

Ο Willet ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος της 64χρονου ήταν «ειρηνικός, γρήγορος και αξιοπρεπής» και συνέβη «κάτω από έναν θόλο δέντρων, σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο στο δάσος στο καντόνι του Schaffhausen κοντά στα ελβετικά-γερμανικά σύνορα».

Πολλές συλλήψεις

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον αρκετών ατόμων για παρακίνηση και συνέργεια σε αυτοκτονία και αρκετά άτομα έχουν τεθεί υπό αστυνομική κράτηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, σημειώνοντας, μάλιστα, πως είχαν ειδοποιηθεί οι υπεύθυνο για τον κίνδυνο σύλληψής τους. 

«Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρχονταν στο Schaffhausen και χρησιμοποιούσαν τη Sarco, θα αντιμετώπιζαν ποινικές συνέπειες», δήλωσε ο εισαγγελέας Peter Sticher.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις