Κόσμος

Ελβετία: Συνεργασία Novartis με Roche για την παραγωγή φαρμάκου κατά του κορονοϊού

Τις δυνάμεις της με την ανταγωνίστριά της, επίσης ελβετική, εταιρία Roche θα ενώσει η φαρμακοβιομηχανία Novartis για την παραγωγή του tocilizumab (τοσιλιζουμπάμπη), ενός φαρμάκου που βρίσκεται στην «καρδιά» των κλινικών δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του εναντίον της πνευμονίας που συνδέεται με τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Έπειτα από τη σύμπραξη με την BioNTech και στη συνέχεια με την CureVac ώστε να συμβάλει στην παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, ο ελβετικός όμιλος υπογράφει έτσι μια τρίτη σύμπραξη που προβλέπει ότι θα θέσει τις ικανότητες παραγωγής του στη διάθεση μιας ανταγωνίστριας εταιρίας, την ώρα που πολλές φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η πανδημία.

Η συμφωνία με τη Roche για το tocilizumab προβλέπει τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής του φαρμάκου σε ένα εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή των ενεργών συστατικών που προορίζονται για την παρασκευή των ουσιών για τη θεραπεία αυτή πρέπει να γίνει στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, διευκρίνισε η Novartis, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις οικονομικές λεπτομέρειες.

Με την εμπορική επωνυμία Actemra ή RoActemra, ανάλογα με τις αγορές όπου πωλείται, το tocilizumab είναι ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που περιλαμβάνεται σε αυτά τα οποία διερευνώνται για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί με σοβαρές μορφές της Covid.

Η θεραπεία αυτή, που χορηγείται ενδοφλέβια, συνάντησε πολλές ανατροπές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Όμως μια πολύ μεγάλη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε παρ΄όλ΄αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η έρευνα αυτή, με τον τίτλο Recovery, για διάφορα φάρμακα είχε δώσει θετικά δεδομένα για αυτό το αντιφλεγμονώδες, κυρίως για τη μείωση των θανάτων.

Τον Ιανουάριο, η Novartis είχε ανακοινώσει μια πρώτη συνεργασία με τις Pfizer-BioNTech, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας παρόμοιας συμφωνίας από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, προκειμένου να τη συνδράμει στην παραγωγή εμβολίων. Τον Μάρτιο, η Novartis είχε καταλήξει σε μια δεύτερη συμφωνία με τη γερμανική CureVac.

Αντίθετα με τη Sanofi, η Novartis δεν συμμετέχει στην κούρσα για εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο ελβετικός όμιλος δεν εμπλέκεται πλέον στην παραγωγή εμβολίων έπειτα από μια μεγάλη αναδιοργάνωση το 2015. Τα εμβόλιά της είχαν παραχωρηθεί τότε στη βρετανική GlaxoSmithKline, εκτός από τα αντιγριπικά εμβόλια που είχαν πουληθεί με μια ξεχωριστή συμφωνία στην αυστραλιανή εταιρία CSL.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines