Site icon NewsIT

Ελβετία: Το παιδικό τραύμα του ενέπνευσε τον δημιουργό της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco

25.09.2024 | 17:17
REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο υπέρμαχος της ευθανασίας και ένας από τους πρόεδρους της Sarco, της εταρείας που δημιούργησε την κάψουλα αυτοκτονίας στην Ελβετία, ο Dr Florian Willet περιέγραψε τον πρώτο θάνατο στην αμφιλεγόμενη συσκευή τη Δευτέρα (23.09.2024) ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Συμπρόεδρος της «The Last Resort», της εταιρείας που έχει συσταθεί για τη λειτουργία της κάψουλας της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία, λέγεται ότι ήταν το μόνο άτομο που ήταν παρών και είδε τον θάνατο της 64χρονης Αμερικανίδας, καθώς η ίδια πάτησε ένα κουμπί για να απελευθερωθεί άζωτο στο θάλαμο για να πεθάνει.

Σχεδόν αμέσως μετά, η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε τον 47χρονο, θέτοντας τον ίδιο και αρκετούς άλλους υπό κράτηση, όπου και παραμένει.

Οι εισαγγελείς στην κοινότητα του Σαφχάουζεν στην Ελβετία, επιβεβαίωσαν χθες (24.09.2024) ότι «κίνησαν ποινική διαδικασία κατά πολλών ατόμων για παρακίνηση και υποβοήθηση αυτοκτονίας».

Ποιος είναι Dr Florian Willet – Η αυτοκτονία του πατέρα του που τον σημάδεψε

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη χρήση του θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αποκαλύφθηκε και το τραγικό παρελθόν του προέδρου της Sarco που συνελήφθη στην Ελβετία.

Πρόκειται για ένα παιδικό τραύμα που ενέπνευσε την εκστρατεία του Florian Willet για το δικαίωμα στο θάνατο. 

Ο γεννημένος στη Γερμανία ακτιβιστής, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως οικονομολόγο και ψυχολόγο επικοινωνίας, εργαζόταν στο παρελθόν ως εκπρόσωπος Τύπου της κλινικής ευθανασίας Dignitas, πριν ενταχθεί στο The Last Resort.

Ερωτηθείς για το τι ενέπνευσε το έργο του σε πρόσφατη συνέντευξή του, περιέγραψε πώς είχε σκέψεις να αφαιρέσει τη ζωή του σε νεαρή ηλικία, καθώς και πώς αντιμετώπισε την αυτοκτονία του πατέρα του ως έφηβος.

«Από την ηλικία των 5 ετών σκεφτόμουν τον θάνατό μου από αυτοκτονία», αποκάλυψε ο Willet σε συνέντευξή του στο YouTube.

«Και επίσης, ο πατέρας μου. Αυτοκτόνησε όταν ήμουν 14 ετών. Στην πραγματικότητα, ήμουν απολύτως εντάξει με αυτό».

«Θέλω να πω, ήμουν εξαιρετικά λυπημένος επειδή αγαπούσα τον πατέρα μου. Αλλά, κατάλαβα αμέσως ότι ο πατέρας μου, ήθελε να το κάνει αυτό επειδή ήταν ένα λογικό άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι το να περιμένω από αυτόν να παραμείνει ζωντανός μόνο και μόνο επειδή χρειάζομαι έναν πατέρα, θα σήμαινε την παράταση του πόνου του» λέει. 

«Αυτό θα ήταν πολύ εγωιστικό από την πλευρά μου», υποστήριξε. «Γι’ αυτό και ήμουν απολύτως εντάξει με την κατάσταση. Το αντιμετώπισα ως έφηβος».

Είπε ότι τον επισκέφθηκαν ένας ιερέας και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι του είπαν ότι ο θάνατος του πατέρα του ήταν «εγωιστικός», επειδή θα έπρεπε να είχε μείνει ζωντανός για χάρη του γιου του.

«Το να κρατάω τον πατέρα μου ζωντανό μόνο και μόνο επειδή τον χρειάζομαι ως νέος είναι σαν να βρίσκομαι σε μια φάρμα χρησιμοποιώντας άλογα ή ζώα για να κάνω τη δουλειά. Κακοποίηση ενός ζωντανού όντος. Είναι φρικτό», δήλωσε ο Willet.

Ο Willet δηλώνει άθεος.

Τον περασμένο Ιούλιο, καθώς παρουσίαζε το Sarco στον κόσμο σε συνέντευξη Τύπου, είπε στους δημοσιογράφους: «Έχω συγκρίνει όλες τις επιλογές που έχω διαθέσιμες για να πεθάνω και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, στα μάτια μου, για μένα, από το να αναπνέεις αέρα χωρίς οξυγόνο, μέχρι να χάσεις τις αισθήσεις σου και να πέσεις σε έναν ατελείωτο ύπνο».

Το Sarco έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει στο άτομο που βρίσκεται μέσα να πατάει ένα κουμπί που εισάγει  άζωτο στον σφραγισμένο θάλαμο. Στη συνέχεια, το άτομο υποτίθεται ότι θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία σε λίγα λεπτά.

Ο εφευρέτης του Sarco, Dr Philip Nitschke, υποστήριξε ότι η παρουσίαση τη Δευτέρα πήγε «όπως αναμενόταν», λέγοντας στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης:

«Η εκτίμησή μου είναι ότι έχασε τις αισθήσεις της μέσα σε δύο λεπτά και ότι πέθανε μετά από πέντε λεπτά».

REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο Phillip Nitschke, γνωστός και ως «Dr Death», αρχιτέκτονας του Sarco – Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Τον Ιούλιο, ο Willet δήλωσε ότι η Ελβετία ήταν «μακράν το καλύτερο μέρος» για τη χρήση του Sarco, λόγω του «υπέροχου φιλελεύθερου συστήματός της».

Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει γενικά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία εάν το άτομο διαπράττει ο ίδιος τη θανατηφόρα πράξη.

Αλλά η υπουργός Εσωτερικών Baume-Schneider, απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, δήλωσε: «Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco δεν είναι νομικά συμβατή για δύο λόγους. Πρώτον, δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και επομένως δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Δεύτερον, η αντίστοιχη χρήση αζώτου δεν είναι συμβατή με το άρθρο περί σκοπού του νόμου περί χημικών προϊόντων», είπε.

Η Fiona Stewart, η οποία συμμετέχει στο συμβούλιο του The Last Resort μαζί με τον Willet, δήλωσε ότι η ομάδα ενεργεί βάσει νομικών συμβουλών, οι οποίες «από το 2021 διαπιστώνουν σταθερά ότι η χρήση του Sarco στην Ελβετία θα ήταν νόμιμη».

64χρονη Αμερικανίδα ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στο θάλαμο αυτοκτονίας Sarco

Μια 64χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε το θάλαμο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco στην Ελβετία.

Έπασχε από «σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια», ήταν μητέρα δύο παιδιών και υπέφερε από την «πολύ σοβαρή ασθένεια» όπως αναφέρεται, με μεγάλο πόνο. Γι’ αυτό και «ήθελε να πεθάνει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια» προσθέτουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η γυναίκα μπήκε στον θάλαμο και «σχεδόν αμέσως πάτησε το κουμπί» για να βάλει τέλος στη ζωή της.

Ο εισαγγελέας του Σαφχάουζεν Πέτερ Στίχερ δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Blick ότι συνελήφθησαν πολλά άτομα «ώστε να μην συνωμοτούν μεταξύ τους ή να μην συγκαλύπτουν στοιχεία. Γνώριζαν τους κινδύνους σύλληψης. Τους προειδοποιήσαμε εγγράφως. Είπαμε ότι αν έρθουν στο Σαφχάουζεν και χρησιμοποιήσουν το Sarco, θα αντιμετωπίσουν ποινικές συνέπειες”».

Πληροφορίες από Dailymail

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version