Οι περισσότεροι πολίτες της Ελβετίας τάσσονται υπέρ της προσέγγισης και της περισσότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μια χώρα αφοσιωμένη στην ουδετερότητά της.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (16.3.2023) το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας, τα αποτελέσματα για τα… αισθήματα των πολιτών προς το ΝΑΤΟ και τη συνεργασία με τη Συμμαχία δημοσιεύονται στην ετήσια μελέτη από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτή τη μελέτη, φαίνεται τον Ιανουάριο του 2023 ότι το 55% του ελβετικού πληθυσμού (μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) δηλώνει υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ.
«Είναι η πρώτη φορά που μια ισχνή πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή τη γνώμη», ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας στην ανακοίνωση του. Ωστόσο, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ.
Όμως το 53% πιστεύει ότι η αρχή της ουδετερότητας δεν αντιτίθεται στον σχεδιασμό στρατιωτικής άμυνας της Ελβετίας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η Ελβετία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται μαζί του στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, που επιτρέπει στη Βέρνη να διατυπώνει τις ανησυχίες της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Η «πιο κριτική ματιά» των Ελβετών
Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ελβετοί «κοιτάζουν τώρα με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία», αναφέρει το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη, φτάνοντας στο 91% (μείον 6 ποσοστιαίες μονάδες).
Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής «διαφοροποιημένης ουδετερότητας», δηλαδή η Ελβετία να παίρνει θέση σε πολιτικό επίπεδο αλλά να παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη.
Όπως σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2022, η σαφής πλειοψηφία των Ελβετών (70%) πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι συμβατές με την ουδετερότητα.
Το Κίεβο και σύμμαχοί του έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη, λίγο πολύ, συγκεκαλυμμένη κριτική για την ελβετική ουδετερότητα.
Διότι ακόμη και αν η ελβετική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μέχρι στιγμής άκαμπτη στάση στο ζήτημα της επανεξαγωγής ελβετικής κατασκευής όπλων στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ