Κυριακή, 17 Νοε.
12oC Αθήνα

Εμανουέλα Ορλάντι: Η μοναδική πολίτης του Βατικανού που εξαφανίστηκε, έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

Εμανουέλα Ορλάντι: Η μοναδική πολίτης του Βατικανού που εξαφανίστηκε, έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

Η εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι, μίας 15χρονης μαθήτριας από το Βατικανό που έχει στοιχειώσει την Ιταλία εδώ και τέσσερις δεκαετίες και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη έγινε το 2022 σειρά του Netflix με τίτλο «Vatican Girl».

Μέχρι σήμερα, η εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι, το καλοκαίρι του 1983, αποτελεί το πιο διάσημο άλυτο μυστήριο της Ιταλίας και συγχρόνως μια βαριά «σκιά» για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν και τις έρευνες να παραμένουν στο σκοτάδι, όπως αποτυπώνεται και στο ντοκιμαντέρ του Netflix που αποπειράθηκε να επανεξετάσει την σκοτεινή υπόθεση. 

Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 1983 ένα 15χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έκτοτε κανένας δεν γνωρίζει αν ζει ή πέθανε.

Η 15χρονη Εμανουέλα, ο πατέρας της οποίας εργαζόταν στο Βατικανό, εθεάθη για τελευταία φορά στο κέντρο της Ρώμης στις 22 Ιουνίου 1983, όταν βγήκε από το ωδείο όπου είχε πάει για μάθημα μουσικής. Έκτοτε, δεν την ξαναείδε κανείς ενώ έχουν διατυπωθεί αμέτρητες θεωρίες για το τι συνέβη «στο κορίτσι του Βατικανού» όπως έχει μείνει στην ιστορία. 

Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή περίπτωση διεθνούς τρομοκρατίας; Ήταν έργο της ιταλικής μαφίας ή σεξουαλικό σκάνδαλο στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας;

O Πιέτρο Ορλάντι, ο αδερφός της, έχει αφιερώσει τη ζωή του αναζητώντας την αγνοούμενη αδερφή του. Στο πλευρό του βρίσκονται οι υπόλοιπες τρεις αδερφές του, η δικηγόρος, Λάουρα Σγκρο και χιλιάδες Ιταλοί πολίτες που έχουν κατά καιρούς διαδηλώσει, απαιτώντας να μάθουν την αλήθεια.

Στο πέρασμα των ετών, η υπόθεση της εξαφάνισης του 15χρονου κοριτσιού απασχόλησε έντονα τα ιταλικά και αμερικανικά ΜΜΕ. 

Το Βατικανό από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες για συγκάλυψη.

Τον Ιανουάριο του 2023 η πανίσχυρη Αγία Έδρα ξεκίνησε τη δική της έρευνα, με τον εισαγγελέα, Αλεσάντρο Ντίντι, να υπόσχεται να μην αφήσει κανένα ίχνος ανεκμετάλλευτο.

Οι εισαγγελείς στη Ρώμη άρχισαν να συνεργάζονται με το Βατικανό για την νέα έρευνα.

«Για 40 χρόνια δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ των δύο», είπε ο Ορλάντι, ο οποίος προκάλεσε διαμάχη αφότου υπαινίχθηκε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ μπορεί να είχε εμπλακεί στην εξαφάνιση της μικρότερης αδερφής του.

Η έρευνα του Βατικανού ξεκίνησε λίγους μήνες αφότου η σειρά του Netflix «Vatican Girl» επανέφερε σε παγκόσμιο προσκήνιο την υπόθεση της εξαφάνισης του κοριτσιού.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Βατικανό έλεγε ότι δεν ήξερε τίποτα, ότι εξαφανίστηκε στην Ρώμη και έτσι έπρεπε να ερευνηθεί εκεί, δηλαδή όχι μέσα στο Βατικανό. Όλα αυτά τα χρόνια το Βατικανό παρέμενε σιωπηλό – ίσως αυτό σημαίνει ότι κάποιος εκεί έχει αποδείξεις για το τι συνέβη».

Η σειρά διερεύνησε θεωρίες που έχουν προκύψει με τα χρόνια, η πρώτη ήταν ότι την απήγαγε μια συμμορία για να εκβιάσει το Βατικανό να απελευθερώσει τον Mehmet Ali Agca, ο οποίος φυλακίστηκε το 1981 μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Ο τελευταίος, τον Ιούλιο του 1983, λίγο μετά την εξαφάνιση, μίλησε δημόσια για την Εμαουέλα, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψει  σπίτι της. Και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, πήγε ο ίδιος στο σπίτι της οικογένειας Ορλάντι!

Η εξαφάνισή της έχει επίσης συνδεθεί με ένα κύμα οικονομικών σκανδάλων στην τράπεζα του Βατικανού, ένα φερόμενο σεξουαλικό κύκλωμα που διευθύνει η αστυνομία του Βατικανού και η μαφία.

Μια άλλη θεωρία θέλει το 15χρονο κορίτσι να μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου έζησε για χρόνια σε έναν ξενώνα νέων που ανήκε στην καθολική εκκλησία, με τα έξοδά της να χρηματοδοτούνται από το Βατικανό. 

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, πέθανε στο Λονδίνο πριν το σώμα της μεταφερθεί πίσω στη Ρώμη και ταφεί στο Βατικανό. Το 2019, δύο τάφοι στο Βατικανό άνοιξαν ξανά μετά από πληροφορία ότι η Εμανουέλα μπορεί να είχε ταφεί εκεί αλλά δεν βρέθηκαν όμως ανθρώπινα λείψανα.

Ο πιο εντυπωσιακός ισχυρισμός στη σειρά του Netflix προήλθε από μια παιδική φίλη της Εμμανουέλα, η οποία είπε ότι η έφηβη της είχε εκμυστηρευτεί ότι παρενοχλήθηκε από «κάποιο στενό συνεργάτη» του Πάπα Ιωάννη Παύλου ενώ περπατούσε στους κήπους του Βατικανού.

Ο κόσμος αναρωτιέται όλα αυτά τα χρόνια αν ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε κάτι για την τύχη της αδελφής του Ορλάντι όταν, λίγο μετά την εκλογή του το 2013, ο ποντίφικας του είπε ότι η Εμμανουέλα ήταν «στον παράδεισο».

«Όλοι ξέρουν τι συνέβη: από τον Ιωάννη Παύλο Β΄ μέχρι τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ και τον Πάπα Φραγκίσκο. Αλλά επειδή η αποκάλυψη της αλήθειας είναι τόσο επιζήμια για την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχουν κάνει ό,τι μπορούν, για να διασφαλίσουν ότι η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί», δήλωσε το 2019 ο αδερφός της Εμανουέλα Ορλάντι στον Guardian.

Η οικογένεια ένιωσε προδοσία. Άλλωστε, όπως λέει στο ντοκιμαντέρ ο Πιέτρο Ορλάντι, η οικογένεια είχε ζήσει στο Βατικανό σχεδόν έναν αιώνα και υπηρέτησε επτά Πάπες… 

Η ημέρα που εξαφανίστηκε

Το απόγευμα του 1983, η Εμανουέλα έφυγε από το σπίτι της για να πάει στο μάθημα μουσικής (σ.σ. έπαιζε φλάουτο) που παρακολουθούσε στη σχολή Tommaso Ludovico Da Victoria. Ο μεγαλύτερος αδελφός της δεν την συνόδευσε κάτι που μετανιώνει μέχρι σήμερα.

«Έκανε πολύ ζέστη εκείνη τη μέρα στη Ρώμη και δεν ήθελα να πάω». 

Η τελευταία φορά που επικοινώθησε με την οικογένειά της ήταν όταν εκείνο το απόγευμα, τηλεφώνησε στο σπίτι της και είπε στην αδερφή της, Φεντερίκα, ότι ένας άνδρας την είχε πλησιάσει και της είχε προσφέρει χρήματα για να μοιράσει φυλλάδια της εταιρίας καλλυντικών Avon. 

Η Εμανουέλα άργησε, δεν επέστρεψε το βράδυ, κάτι που δεν συνήθιζε, και οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Ακόμη κι εκεί, όμως, η απάντηση που πήραν μάλλον έδειξε το πως θα χειρίζονταν οι αρχές την υπόθεση: η οικογένεια, φυσικά, έδωσε φωτογραφία της Εμανουέλα. Όπως λέει στο ντοκιμαντέρ η αδερφή της, Ναταλίνα, η απάντηση ήταν «μην ανησυχείτε, εξάλλου δεν είναι καν όμορφη»… 

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τα μέλη της οικογένειας Ορλάντι δεν έμειναν με τα σταυρωμένα τα χέρια.

Με καταχωρήσεις στις ιταλικές εφημερίδες και αφίσες στους δρόμους της Ρώμης, ήλπιζαν συλλέξουν έστω και μία μικρή πληροφορία για την Εμανουέλα.

3 Ιουλίου 1983, 11 ημέρες μετά την εξαφάνιση της Ορλάντι, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εκφώνησε λόγο, στη διάρκεια του οποίου «εξέφρασε τα ειλικρινά του συναισθήματα» προς την οικογένεια του αγνοούμενου κοριτσιού και την ελπίδα του ότι «θα γυρίσει στο σπίτι της». 

Τα μυστηριώδη τηλεφωνήματα, ο γκάνγκστερ και μαφία

Τους μήνες που ακολούθησαν η οικογένεια Ορλάντι δεν έχει κανένα νέο και ίχνος ζωής της Εμανουέλας. Μέχρι που ξεκίνησε μια σειρά από μυστηριώδη τηλεφωνήματα.

Σε ένα από αυτά, ένας άνδρας που μιλούσε ιταλικά με αμερικανική προφορά ισχυριζόταν ότι η Εμανουέλα είχε απαχθεί και θα ελευθερωνόταν μόνο εάν οι ιταλικές αρχές αποφυλάκιζαν τον Τούρκο, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

Ο Αγκτσά ήταν μέλος των «Γκρίζων Λύκων» και στις 13 Μαΐου 1981, πυροβόλησε δύο φορές τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας επέζησε και ο επίδοξος δολοφόνος του συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Αγκτσά, όμως, καταδίκασε την απαγωγή της Εμανουέλα Ορλάντι και αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη με τους Γκρίζους Λύκους, ενώ ενέπλεξε μέχρι και την KGB στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα. 

Παράλληλα, στο τηλεφώνημα ακουγόταν μία ηχογραφημένη γυναικεία φωνή, η οποία, σύμφωνα με τον Πιέτρο Ορλάντι, «μόνο της Εμανουέλα θα μπορούσε να είναι» και η οποία έλεγε:

«Αν δεν αποφυλακιστεί ο Αγκτσά μέχρι τις 20 Ιουλίου [σ.σ: 1983], θα σκοτώσουμε την Εμανουέλα». 

Μία από τις εκδοχές που αναλύεται διεξοδικά στο ντοκιμαντέρ «Vatican Girl» είναι η ανάμιξη της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης «Banda della Magliana» και πιο συγκεκριμένα ενός από τους αρχηγούς της, του Ενρίκο Ντε Πέντις.

Η Σαμπρίνα Μινάρντι, πρώην ερωμένη του Ντε Πέντις, ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να κρατάει επί 10 ημέρες όμηρο την Ορλάντι σε ένα διαμέρισμα στη Ρώμη και ότι ερχόταν περιστασιακά μια γυναίκα που πιθανότητα χορηγούσε ψυχοφάρμακα στην 15χρονη «για να μην μιλάει».

Η μαρτυρία της Σαμπρίνα Μινάρντι θεωρείται από τους περισσότερους δημοσιογράφους και ερευνητές ως αρκετά αξιόπιστη δίχως, ωστόσο, να ξεδιαλύνει το μυστήριο.

Η Μινάρντι ισχυρίζεται ακόμα ότι ανέλαβε επίσης να παραδώσει το 15χρονο κορίτσι σε έναν άνδρα που ήταν ντυμένος ιερέας στο βενζινάδικο του Βατικανού, ενώ δεν δίστασε να διαμαρτυρηθεί στον Ντε Πέντις που την έμπλεξε σε όλο αυτό: «Σαμπρί, όλα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας» φέρεται να της απάντησε εκείνος. 

Ο Ντε Πέντις πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1990 και τάφηκε στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου στη Ρώμη, σε ένα μέρος που προορίζεται για υψηλόβαθμα μέλη του κλήρου.

Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε εξαρχής ύποπτο και κυκλοφόρησαν φήμες ότι στο εσωτερικό του μνήματος υπήρχαν και τα οστά της Εμανουέλα Ορλάντι.

Αν και ο τάφος ανοίχτηκε δεν βρέθηκε ίχνος του κοριτσιού. 

Πολλοί ερευνητές και ειδικά ένας που ασχολήθηκε με το θέμα για λογαριασμό της Corriere de la Serra, υποστηρίζουν ακόμα ότι η απαγωγή του κοριτσιού δεν είχε καμία σχέση με πολιτική ή τρομοκρατία αλλά πρόκειται για ένα έγκλημα που σχετιζόταν με το βρόμικο χρήμα και τις συναλλαγές της μαφίας με το Βατικανό. 

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ φέρεται να διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια στο αντικομμουνιστικό πολωνικό κίνημα «Αλληλεγγύη» (Solidarność), με απώτερο στόχο την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα του Βατικανού, που δεν περνά από συναλλαγματικό έλεγχο, από τον πρόεδρο του τραπεζικού ομίλου Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος συνέλεγε χρήματα όχι μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από τη μαφία.

Όταν η Banco Ambrosiano χρεοκόπησε, ο Κάλβι βρέθηκε νεκρός σε γέφυρα του Λονδίνου, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δολοφονήθηκε από μαφιόζους που δεν πήραν πίσω τα χρήματά τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν μέλη της μαφιόζικης «Μπάντα ντε λα Μαλιάνα» να χρησιμοποίησαν την Εμανουέλα Ορλάντι ως μοχλό πίεσης προς το Βατικανό, προκειμένου να τους επιστρέψει τα χρήματά τους.

Vatileaks και η εκδοχή του σεξουαλικού σκανδάλου

Το 2012, η Αγία Έδρα ήρθε αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας της, το Vatileaks, τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων για διαφθορά και οικονομική κακοδιαχείριση.

Ένας φάκελος της Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων της Αγίας Έδρας που εκλάπη και περιήλθε στην κατοχή δημοσιογράφου, δείχνει ότι το Βατικανό κάλυπτε δαπάνες για την παραμονή της Ορλάντι στην Αγγλία για διάστημα 14 ετών (1983-1997).

Συγκεκριμένα, η 15χρονη φέρεται να διέμενε σε ξενώνα στο Λονδίνο, ο οποίος διευθύνεται από τους Πατέρες Σκαλαμπρίνι, μια καθολική κοινότητα με ισχυρούς δεσμούς με το Βατικανό.

Όμως, δεν εντόπισε κανένα ίχνος της Ορλάντι και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει αρνηθεί την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου.

Στο τελευταίο επεισόδιο του «Vatican Girl», μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ήταν στενή φίλη της Εμανουέλα Ορλάντι μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας και διατείνεται ότι η κοπέλα, μία εβδομάδα πριν εξαφανιστεί, της είχε εκμυστηρευτεί ότι «κάποιος κοντά στον Πάπα την ενοχλούσε» ενώ περπατούσε στους κήπους του Βατικανού. 

«Οι κήποι του Βατικανού ήταν διαθέσιμοι σε εμάς σαν να ήταν ο δικός μας πίσω κήπος. Νιώθαμε ότι βρισκόμασταν στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο. Η ιδέα ότι κάτι τέτοιο [σ.σ: σεξουαλική παρενόχληση] θα μπορούσε να συνέβη στην Εμανουέλα είναι κάτι που προφανώς το Βατικανό θα κρατούσε κρυφό με κάθε κόστος», λέει ο Πιέτρο Ορλάντι. 

Επίσης τάσσεται υπέρ της γνώμης ότι η αδερφή του δεν θα έλεγε ποτέ στους γονείς της ή στον ίδιο για παρενόχληση από κάποιον καρδινάλιο, από φόβο ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη δουλειά του πατέρα της και την παραμονή ολόκληρης της οικογένειάς της στο Βατικανό. 

Το 2013, εμφανίστηκε ως μάρτυρας ένας άνδρας ονόματι Μάρκο Ατσέτι, ο οποίος ισχυριζόταν ότι αυτός ήταν ο «Αμερικάνος» στο τηλέφωνο και οργάνωσε την απαγωγή της Εμανουέλα Ορλάντι. Υπέδειξε, μάλιστα, μία τοποθεσία, στην οποία βρέθηκε ένα φλάουτο που, σύμφωνα με την οικογένεια Ορλάντι, έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με εκείνο της Εμανουέλας.

Όμως, η κατάθεσή του αμφισβητήθηκε από εγκληματολόγους και ψυχιατροδικαστές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε εγκληματικό παρελθόν και ψυχοπάθεια.

Ο Πιέτρο Ορλάντι και η δικηγόρος του, Λαόυρα Σγκρο έχουν συνειδητοποιήσει ότι «ο χρόνος είναι ο εχθρός της αλήθειας» αλλά δε πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η προβολή της σειράς «Vatican Girl» όχι μόνο έδωσε επιπλέον δημοσιότητα στην υπόθεση, αλλά και άσκησε πιέσεις στο Βατικανό, ώστε να την ξανανοίξει.

Οι θεωρίες, τα στοιχεία και ένα πλήθος αβάσιμων πολλές φορές πληροφοριών επανεξετάζονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Vatican Girl: The disappearance of Emanuela Orlandi» και ο θεατής μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις