Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να εφαρμόσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι «συνένοχες» για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κουλέμπα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νωρίτερα σήμερα η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση αυτή των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας.
Στην Ουγγαρία, η οποία θα εξαιρεθεί, μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας του.
Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, όπως ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κομισιόν εισηγείται για τις υπόλοιπες χώρες να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.
Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η «παράταση» που δίνεται στη χώρα του «δεν αρκεί».
«Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου» που «είναι αναγκαίες για να λειτουργεί» η Ουγγαρία «θα απαγορεύονταν από τα τέλη του επόμενου έτους», κάτι που για τον ίδιο θεωρείται «αδύνατον»: «Δεν πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης ή για θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά απλώς για την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία και τις υποδομές», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, τον Ζόλταν Κόβατς, το 65% του πετρελαίου και το 85% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχονται από τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ