Κόσμος

Εμβόλια κορονοϊού: Εξηγήσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη σύμβαση με την Pfizer ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία του κορονοϊού αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της Covid – 19. Η κορυφαία αξιωματούχος των Βρυξελλών καλείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον Άλμπερτ Μπουρλά. Επιπλέον, μετά τη διπλή άρνηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο, η ειδική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».

Όσον αφορά στο αίτημα της επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025