Κόσμος

Εμβόλιο Pfizer – Κορονοϊός: Πιθανό να εγκριθεί η κυκλοφορία του σε ΗΠΑ και Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους

Ο διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, έκρινε σήμερα ότι είναι «πιθανό» να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ουγούρ Σαχίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Διευκρίνισε ότι το αίτημα έγκρισης του εμβολίου πρόκειται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο», διαβεβαίωσε ο ερευνητής, που είναι ειδικευμένος στην ανοσολογία. «Είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα, είπε ο Σαχίν.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη προπωληθεί σε όλον τον κόσμο. Όμως πολλές κυβερνήσεις διευκρινίζουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα διατεθούν για το υγειονομικό προσωπικό και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εμβολιαστούν.

Προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Σαχίν. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της BioNTech.

Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες». Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.

Ο 55χρονος Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, η ιατρική διευθύντρια και συνιδρύτρια της εταιρείας, «ασφαλώς» και θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαχίν εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «καμία σοβαρή παρενέργεια», εξήγησε.

Όσον αφορά τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει, αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί στις επόμενες μελέτες. «Λογικά, θα έλεγα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα