Τετάρτη, 27 Νοε.
13oC Αθήνα

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Έγκριση έως τον Ιούνιο του ’21 περιμένουν Sanofi και GSK

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Έγκριση έως τον Ιούνιο του ’21 περιμένουν Sanofi και GSK

Την έγκριση για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο αναπτύσσει μαζί με τη βρετανική GlaxoSmithKline Plc, περιμένει η γαλλική Sanofi SA. Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την Τρίτη (23.06.2020) ότι περιμένει την έγκριση από το πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η Sanofi και η GSK είχαν ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι το εμβόλιο, αν αποδειχθεί επιτυχές, θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

“Καθοδηγούμαστε από τον διάλογό με τις ρυθμιστικές αρχές”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής ερευνών της Sanofi, Τζον Ριντ όταν ερωτήθηκε για την επιτάχυνση του χρονικού πλαισίου.

Click4more Το εμβόλιο της φυματίωσης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προσβάλλει περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και η νόσος που προκαλεί, η Covid-19, έχει προκαλέσει τον θάνατο 469.000 ανθρώπων στον κόσμο. Επίσης για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 υπάρχουν μόνον πολύ λίγα φάρμακα που έχουν δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι ωφέλησαν ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Η Moderna Inc., το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc και συνασπισμός της BioNTech και της Pfizer έγιναν πρωτοσέλιδο, προχωρώντας σε δοκιμές σε ανθρώπους ήδη από τον Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Πολ Χάντσον δήλωσε ότι αυτοί που ερχόντουσαν πρώτοι στην κούρσα τώρα δεν είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν τη νίκη. “Υπάρχουν εταιρείες που προχωρούν γρηγορότερα, αλλά ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η ταχύτητα έχει τρία μειονεκτήματα”, δήλωσε σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Click4more Κορονοϊός: Η CureVac ξεκινά δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους – Το φθινόπωρο τα πρώτα αποτελέσματα

“Χρησιμοποιούν την υπάρχουσα δουλειά, που έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις για τον SARS, είναι πιθανόν αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για προμήθεια σε μεγάλο όγκο”, σημείωσε ο Χάντσον.

Η πιθανότητα επιτυχίας για την Sanofi είναι “υψηλότερη από αυτή οποιουδήποτε άλλου”, τόνισε.

Τα σχόλια αυτά απηχούν αυτά της GSK, της οποίας ο επικεφαλής για τα εμβόλια δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η εταιρεία έχει στόχο πρώτα την ποιότητα και μετά την ταχύτητα.

Διπλή η έρευνα για το εμβόλιο

Η Sanofi εργάζεται τώρα πάνω σε δύο προγράμματα εμβολίων. Το ένα χρησιμοποιεί ένα ανοσοενισχυτικό, που έχει παρασκευάσει η GSK, για να ενισχύσει δυνάμει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από την αμερικανική Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

Το άλλο που αναπτύσσεται μαζί με την αμερικανική εταιρεία Translate Bio Inc στηρίζεται σε διαφορετική τεχνολογία γνωστή ως mRNA, η οποία είναι παρόμοια με την προσέγγιση της Moderna.

Κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσεται με την GSK, το οποίο περιγράφεται ως ανασυνδυασμένο εμβόλιο λόγω της χρήσης του ανοσοενισχυτικού της GSK, αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Δοκιμές του έτερου εμβολίου mRNA προβλέπεται να αρχίσουν γύρω στα τέλη του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Click4more Κορονοϊός: Όλοι μιλούν για την δεξαμεθαζόνη – Φάουτσι: Πότε θα είμαι σίγουρος για εμβόλιο

Η Sanofi σημείωσε ότι έχει δυνατότητα να παράγει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις το έτος από το ανασυνδυασμένο εμβόλιό της και ότι θα μπορεί να προμηθεύει με έως και 360 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της mRNA ετησίως.

Τον Απρίλιο η Sanofi ανακοίνωσε ότι δημιουργεί τις συνθήκες για την παρασκευή 600 εκατομμυρίων δόσεων του ανασυνδυασμένου εμβολίου της, φιλοδοξώντας να διπλασιάσει την παραγωγή ως τα μέσα του 2021.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι θα επεκτείνει την συνεργασία της με την Translate Bio στην ανάπτυξη εμβολίων, με συμφωνία η οποία θα προσφέρει στον αμερικανικό όμιλο 425 εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις