Κόσμος

Εμβόλιο κορονοϊού: 28 εκατομμύρια δόσεις 46 χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Σε 36 ημέρες, 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν.

Παρότι άρχισαν οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση που παρατηρήθηκε μέσα σε μερικές ημέρες κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

“Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρό, όταν βλέπουμε τους ρυθμούς μετάδοσης”, δήλωσε κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριών με ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώνει ο ΠΟΥ για το ευρύ κοινό.

Το εμβόλιο, οι εκστρατείες και ο ΠΟΥ

Σε σχέση με τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στις πλούσιες χώρες. “Νομίζω ότι είμαστε στα 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά εμβόλια ή πλατφόρμες”, διευκρίνισε.

“Είναι περίπου 46 χώρες που εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος”, είπε ο Μάικλ Ράιαν, καθώς 38 από τις 46 είναι πλούσιες χώρες.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ

“Υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν εκτός εάν, και μέχρι, να τα μοιράσουμε καλύτερα”, δήλωσε προσθέτοντας ότι “όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα”.

Ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις φτωχές χώρες αλλά το σύστημα πάσχει από μια τάση “ο καθένας για τον εαυτό του” των πλούσιων χωρών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν από το τέλος της χρονιάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ελπίζει να στείλει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Η πανδημία, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μετρά 1.964.557 νεκρούς, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ