Κόσμος

Εν μέσω κρίσης δίνουν 105 εκατ. ευρώ για την διάσωση της Πομπηίας

Πρόγραμμα διάσωσης της Πομπηίας ύψους 105 εκατ. ευρώ εξήγγειλε ο Μάριο Μόντι

Μπορεί η Ιταλία να είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και λεφτά για παροχές να μην υπάρχουν, όμως ορισμένα έργα δεν μπορούν να περιμένουν. Για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι ανακοίνωσε ότι 105 εκατ. ευρώ -από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια- θα διατεθούν για τη διάσωση και συντήρηση ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Πομπηία.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τον ιστορικό αυτό χώρο. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο πριν 18 μήνες, όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο «Οίκος των Μονομάχων».  

Στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε ο Μάριο Μόντι, είναι «η συντήρηση όλων των κτισμάτων που διατρέχουν κίνδυνο και τα οποία βρίσκονται σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σύμφωνα με το BBC, κάθε χρόνο η Πομπηία προσελκύει περί τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Παρά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την τουριστική κίνηση, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χώρος έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτείται.

Η κίνηση Italia Nostra, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και της πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, χαρακτήρισε «καλή αρχή» την εξαγγελία του προγράμματος, αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνται τα διπλάσια κονδύλια για τη διάσωση του χώρου στο σύνολό του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ