Η επιφάνεια της θάλασσας γέμισε από σαρδέλες και οι εργάτες πάλευαν με φτυάρια και κουβάδες για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την μαρίνα. Δείτε το βίντεο
Ένα εκατομμύριο νεκρές σαρδέλες κάλυψαν την επιφάνεια της θάλασσας στην παραλία Ρεντόντο της Καλιφόρνιας. Σύµφωνα µε τοπικούς αξιωµατούχους, τα ψάρια πέθαναν καθώς εισήλθαν µαζικά στη µαρίνα Κινγκ Χάρµπορ, µε αποτέλεσµα να στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο φθάνοντας σε ορισµένα σηµεία ακόµη και τα 45 εκατοστά σε ύψος.
Τηλεοπτικές λήψεις από αέρος έδειχναν χθες εργάτες να παλεύουν µε φτυάρια και κουβάδες προκειµένου να αποµακρύνουν τα νεκρά ψάρια από τη µαρίνα, τα οποία είναι τόσο πολλά ώστε καθιστούν την κίνηση των σκαφών αδύνατη. Επιπλέον, λόγω της υψηλής θερµοκρασίας στην περιοχή, τα ψάρια έχουν αρχίσει να σαπίζουν θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δηµόσια υγεία.
«Η µαρίνα είναι γεµάτη», λέει στους «Λος Αντζελες Τάιµς» ο υποδιευθυντής της Τζέισον Μακμουλαν. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί για ποιον λόγο οι σαρδέλες οδηγήθηκαν στον χώρο, όπου αράζουν περίπου 1.400 σκάφη. Από τη στιγµή όµως που µπήκαν, όπως επισηµαίνει ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, το πιο πιθανό είναι πως πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου: ο αριθµός τους ήταν εξαιρετικά µεγάλος για µία τόσο µικρή έκταση. Κατά µία άποψη, ίσως οι σαρδέλες έχασαν τον προσανατολισµό τους και κατέληξαν στη µαρίνα, όπου χρησιµοποίησαν όλο το διαθέσιµο οξυγόνο.
«Το πιθανότερο είναι πως χάθηκαν. Το παθαίνουν συχνά», εξηγεί ο τοπικός εκπρόσωπος Αντριου Χούγκµαν. «Οι ψαράδες ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τόσο άσχηµο, το οποίο µάλιστα να µην είναι κόκκινη παλίρροια», προσθέτει αναφερόµενος στα τοξικά άλγη που ευθύνονται για µαζικούς θανάτους ψαριών.
Μολονότι την προηγούµενη ηµέρα, αντσούγιες, σαρδέλες και κολιοί πέθαναν στη βόρεια πλευρά του λιµανιού, οι Αρχές διαβεβαιώνουν πως τα νερά της περιοχής είναι απολύτως καθαρά, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσµατα των δειγµατοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν.
Οπως αναφέρουν οι «Λος Αντζελες Τάιµς», δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται µεγάλος αριθµός νεκρών ψαριών σε αυτό το λιµάνι. Ανάλογα περιστατικά σηµειώθηκαν το 2003 και το 2005 εξαιτίας αλγών.