Πέμπτη, 3 Οκτ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Ένα φιλί μπορεί να με σκοτώσει» – 25χρονη πάσχει από σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

ΗΠΑ: «Ένα φιλί μπορεί να με σκοτώσει» –  25χρονη  πάσχει από σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

Ένα αθώο φιλί στα χείλη θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο για την Caroline Cray Quinn, η οποία «παίζει» με τη φωτιά με κάθε φιλί λόγω μιας σπάνιας ασθένειας από την οποία πάσχει που προκαλεί σοβαρή αλλεργία.

Η 23χρονη από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, πάσχει από το σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων (MCAS), μια σπάνια ασθένεια με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που πλήττει περίπου έναν στους 150.000 ανθρώπους.

Το MCAS είναι μια διαταραχή υπερ-αντίδρασης του ανοσοποιητικού, που αντιμετωπίζεται με θεραπεία και διατροφή. Προκαλείται από μια υπερ-αντιδραστική απόκριση μιας ομάδας κυττάρων που είναι γνωστά ως μαστοκύτταρα.

Τα μαστοκύτταρα είναι εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που χρησιμεύουν στον οργανισμό ως ένα είδος συστήματος συναγερμού.

Η νεαρή γυναίκα, μπορεί να τρώει άφοβα μόνο δύο τροφές – βρώμη και ένα ειδικά παρασκευασμένο σκεύασμα. Οποιαδήποτε άλλη τροφή, θα μπορούσε να την οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση.

Ακόμα και το να φιλήσει κάποιον που έχει φάει τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργική, θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αντίδραση, καθιστώντας την ερωτική της ζωή περίπλοκη.

@carolinecray2 Replying to @amandalask Sweet potato trial: Day 2 #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder ♬ original sound – CarolineCray2

Ως εκ τούτου, έχει αναπτύξει μια σειρά από αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε σύντροφός της.

Η Quinn, η οποία εργάζεται σε υπηρεσία υγείας στη Βοστώνη, περιέγραψε πρόσφατα αυτές τις οδηγίες γνωριμιών σε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια φορές.

@carolinecray2 It gets better #mcas #mastcellactivationsyndrome #mcad #mastcellactivationdisorder #chronicillness #chronicillnessawareness ♬ original sound – Bojack clipz

«Για να με φιλήσει κάποιος, δεν μπορεί να φάει τίποτα τρεις ώρες πριν» είπε.

«Δεν μπορούν επίσης να φάνε κανένα από τα έξι κύρια αναφυλακτικά αλλεργιογόνα μου -φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, μουστάρδα, θαλασσινά ή ακτινίδια- 24 ώρες πριν. Και πρέπει να βουρτσίσουν τα δόντια τους πριν με φιλήσουν».

Η ίδια δηλώνει, σύμφωνα με την daily mail, πως οι κανόνες αποδείχθηκαν επιτυχείς.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CarolineCray | MCAS girly (@carolinecray2)

«Ήταν λίγο πολύ ομαλή η πορεία μου με αυτούς τους κανόνες, αλλά είχα μερικές μικρές αντιδράσεις ενώ φιλούσα κάποιον ή μετά από ένα φιλί», είπε.

«Θα αρχίσω να έχω φαγούρα στο στόμα, στα χείλη και στη γλώσσα. Μόλις το νιώσω αυτό, θα σταματήσω αμέσως.

Αν χρειαστεί, βουρτσίζω αμέσως τα δόντια μου και παίρνω κάποια επείγουσα φαρμακευτική αγωγή», προσθέτει.

Στην παρούσα φάση της ζωής της, διατηρεί δεσμό με τον Ryan, ο οποίος, όπως είπε, τηρεί με χαρά τους κανόνες και έχει συνηθίσει να απολαμβάνει τα ίδια γεύματα με αυτήν όταν είναι μαζί.

Ενώ είχε σοβαρές τροφικές αλλεργίες μεγαλώνοντας, διαγνώστηκε με MACS μόλις το 2017.

«Είχα σοβαρές τροφικές αλλεργίες σε φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, μουστάρδα και ακτινίδια από την ηλικία των δύο ετών, αλλά κατά τα άλλα ήμουν απόλυτα υγιής» εξήγησε.

«Αρρώστησα με MCAS τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από μια πραγματική αλλεργική αντίδραση σε ξηρούς καρπούς που εξελίχθηκε σε μια σειρά αναφυλακτικών επεισοδίων σε τρόφιμα στα οποία δεν ήμουν αλλεργική» είπε.

«Μετά από μια μακρά λίστα αναμονής οκτώ μηνών, είδα έναν ειδικό για το MCAS, ο οποίος με διέγνωσε επίσημα».

«Το MCAS παρουσιάζεται με πολλά δυσάρεστα και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο/κνησμός στον λαιμό και το στόμα, απώλεια συνείδησης, χαμηλή αρτηριακή πίεση και κνίδωση/εξανθήματα».

«Προκειμένου να αποφύγω τις εξάρσεις του MCAS και τα συμπτώματα, αποφεύγω τα τρόφιμα, το τρίχωμα των ζώων, τη μούχλα, τη σκόνη, τη ζέστη και ορισμένες μυρωδιές» κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις