Κόσμος

Ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα γίνεται «γέφυρα» για την αναθέρμανση των σχέσεων Σόφιας – Σκοπίων

Από το 1991 η σχέση της Σόφιας με τα Σκόπια είχε περισσότερα κάτω παρά πάνω μέχρι του σημείου να «παγώσει» τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ο νοτιοδυτικός της γείτονας δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA. Επισημαίνεται σε τηλεγράφημά του πως ενώ οι πολιτικοί μοιάζουν παγιδευμένοι σε ένα κουβάρι από κατά τα φαινόμενα αδιάλλακτες διαφωνίες ως προς την ιστορία, τη γλώσσα, τη ρητορική μίσους και τα λοιπά, η μουσική -αυτό το οικουμενικό μέσο που δεν γνωρίζει σύνορα-, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας.

Το Destiny Quartet της Βουλγαρίας -το πρώτο crossover συγκρότημα που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές στο YouTube, μπορεί να υπερηφανεύεται για την ενίσχυσή του από τη Βόρεια Μακεδονία.

Από τα τέλη του 2019 η τσελίστρια Μάγια Μιχαήλοβσκα παίζει μαζί με τις βιολονίστριες Γκεργκάνα Αλεξίεβα και Ζβεζντελίνα Χαλτάκοβα, τη βιολονίστρια Ιβελίνα Τουντιάροβα και την τσελίστρια Λάουρα Ταμπάκοβα. Το Destiny εντόπισε το ταλέντο της Μάγιας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βόρειας Μακεδονίας και η Γκεργκάνα πήγε προσωπικά στα Σκόπια για να την προσκαλέσει να γίνει μέλος του συγκροτήματος.

Η διασυνοριακή συνεργασία δεν τελείωσε εκεί: τον Μάρτιο του 2021, τα έγχορδα του κουαρτέτου Destiny και οι φωνές του πιο δημοφιλούς ντουέτου της Βόρειας Μακεδονίας, Ντακ & Αλεξάνταρ (Korona Ciao), ενώθηκαν για την παραγωγή μιας διασκευής του “Jovano, Jovanke”. Το δημοφιλές φολκ τραγούδι διασκευάστηκε ειδικά για τα δύο συγκροτήματα από τον Ιταλό συνθέτη Μαουρίτσιο Αμπένι και τον ηχολήπτη Μάρκο Στρετσιόνι. Το βίντεο “Jovano, Jovanke – Αγάπη χωρίς Σύνορα” γυρίστηκε στο Εθνικό Μουσείο ‘Γη και Άνθρωποι’ στο κέντρο της Σόφιας υπό τη διεύθυνση του Τόσκο Σαπκάνοφ.

Όχι τυχαία, το έργο ονομάστηκε “Love Passport” (Διαβατήριο Αγάπης). Οι κοπέλες θεωρούν το “Jovano, Jovanke” ως το χαρακτηριστικό τους τραγούδι που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα από τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλγαρία και πίσω, όσες φορές θέλουν, με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους. “Ένα έργο αγάπης είναι καταδικασμένο να πετύχει, και όταν έχεις ένα ‘διαβατήριο αγάπης’, τότε αυτό είναι αγάπη χωρίς σύνορα”, εξηγούν.

Στο Facebook, το Destiny προσέγγισε τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το κοινό τους έργο. Υπενθύμισαν μια επιστολή από τους Ντακ & Αλεξάνταρ προς τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία οι ερμηνευτές έγραφαν: “Ο γείτονάς σου είναι αυτός που είναι στη διπλανή σου πόρτα, όχι στον επάνω ή στον κάτω όροφο”. “Ελπίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν και θα νιώσουν το μήνυμά μας με την καρδιά τους. Δεν υπάρχουν σύνορα για την αγάπη, είμαστε καλοί γείτονες! Κύριε Ζάεφ, κάναμε τα πρώτα βήματα και μαζί είπαμε ‘ναι’ στην αγάπη! Εναπόκειται σε εσάς, τους πολιτικούς, να κάνετε τα επόμενα βήματα”, έγραφε το κουαρτέτο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα