Πιο προωθημένα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ένα κομμάτι ξύλου το οποίο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα αυτό.
Η υπέρυθρη απεικόνιση επέτρεψε να αποκαλυφθούν χαρακτήρες που παλαιότερα ήταν δυσανάγνωστοι πάνω στο ξύλο (υλικό που χρησιμοποιείτο ευρέως στην Ιαπωνία πριν από την του χαρτιού) που κατονομάζουν έναν πέρση αξιωματούχο που ζει στη χώρα.
Ο άνδρας αυτός εργαζόταν σε μια Ακαδημία που κατάρτιζε τους δημοσίους λειτουργούς. Είναι πιθανό να δίδασκε μαθηματικά, εξήγησε ο Ακιχίρο Ουατανάμπε, επιστήμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας υπογραμμίζοντας τις γνώσεις των Περσών σε αυτόν τον τομέα.
“Αν και προγενέστερες μελέτες έφεραν στο φως ανταλλαγές με την Περσία που χρονολογούνταν στον 7ο αιώνα, αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης μιας τόσο μακρινής περιοχής όπως η Περσία εργάστηκε στην Ιαπωνία”, εκείνη την εποχή. “Και αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι η Νάρα ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη όπου οι ξένοι αντιμετωπίζονταν ως ίσοι προς ίσους”.
Η Νάρα ήταν η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από το 710 σχεδόν έως το 784, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Τόκιο.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ